Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderhamnskillarna Mohamed och Yohana lär asylsökande om kollektivtrafiken

/
  • Mohamed Ibrahim och Yohana Zeregaber berättar för de asylsökande i Sandviken om hur kollektivtrafiken fungerar i länet.
  • Mohamed Ibrahim och Yohana Zeregaber berättar för de asylsökande i Sandviken om hur kollektivtrafiken fungerar i länet.
  • Yohana Zeragaber berättar på tigrinska om hur det fungerar med X-trafiks kort för tåg och bussar.

För ett par månader sedan började söderhamnskillarna Mohamed Ibrahim och Yohana Zeregaber som praktikanter på X-trafik. Nu har de fått riktiga jobb och arbetar med att resa runt på asylboendena i länet och berätta om hur kollektivtrafiken fungerar.
Genom sina stora språkkunskaper och kännedom om olika kulturer gör de ett viktigt bidrag i integrationsarbetet.

Annons

På arabiska, somaliska och tigrinska, som talas i Eritrea och Etiopien, håller de föredrag om kollektivtrafiken och svarar på de asylsökandes frågor. De skriver också informationsblad på språken.

För dagen besöker Mohamed Ibrahim och Yohana Zeregaber asylboendet Trumpeten i Sandviken. Här har asylsökande från Eritrea samlats för att få reda på var de kan ta sig med bussar och tåg, hur mycket det kostar och var de kan skaffa biljetter.

Läs mer: X-trafiks flerspråkiga praktikanter lär asylsökande om kollektivtrafiken

Mohamed Ibrahim och Yohana Zeragaber har med sig en stor karta över X-trafiks zonsystem. Yohana Zeregaber pekar på kartan och berättar på tigrinska om hur det fungerar med zoner och priser. På så vis kan de boende på Trumpeten nu ta bussen eller tåget dit de behöver och lära känna länet de kommit till bättre.

21-årige Yohana Zeregaber kom till Sverige för drygt ett år sedan och har redan fått sitt första riktiga jobb. Efter den här första anställningen på sex månader tänker han fortsätta karriären inom kollektivtrafiken.

– Jag tänker mig att jag jobbar med det här först och sedan tänker jag utbilda mig till busschaufför, jag tycker att det verkar roligt, säger han.

Läs mer: Regionfullmäktige: Gratis kollektivtrafik för asylsökande utreds

Mohamed Ibrahim trivs bra med arbetet. Nu kan han och kollegan jobba självständigt med att resa runt på asylboendena. De har också funnits med som stöd vid språksvårigheter tillsammans med biljettkontrollanter och tågvärdar och finns ibland tillhands på X-trafiks kundcenter i Gävle.

Mohamed Ibrahim är 36 år och kom till Sverige från Somalia för knappt tre år sedan. I tio år drev han en egen livsmedelsbutik i det gamla hemlandet och var tidigare inne på att starta en egen butik i Söderhamn, men arbetet med kollektivtrafiken har fått honom på andra tankar.

– Nu vill jag fortsätta att arbeta inom X-trafik. Jag trivs jättebra och tänker att jag kanske kan bli busschaufför senare, säger Mohamed Ibrahim.

Läs mer: Här får asylsökande gratis kollektivtrafik

Yohana Zeregaber och Mohamed Ibrahim var de första praktikanterna som X-trafik tog in för att hjälpa till med integrationsarbetet. Nu ska ytterligare praktikplatser erbjudas för att fler av de nya länsinvånarna ska få erfarenhet av det svenska arbetslivet Arbetslösheten bland länsbor födda i andra länder är stor, fyra av tio saknar arbete.

Läs mer: Mycket hög arbetslöshet bland utlandsfödda i länet

Läs mer. Asylsökande kan få gratis kollektivtrafik

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning