Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkes-SFI blev ett framgångsprojekt

/

Mulki Gedi Mudey kommer från Somalia. Tidigt i höstas började hon på en svetskurs på Yrkes-SFI tillsammans med tre kamrater.

– Man pratar mera svenska på svetskursen än i skolbänken på CFL, säger hon.

Annons

Efter ett och ett halvt års framgångsrik projektverksamhet ska nu Yrkes-SFI Gävleborg övergå från projekt till permanent verksamhet. På onsdagen utvärderades projektet vid en träff i Söderhamn.

Syftet med Yrkes SFI har varit att förkorta tiden som det tar för invandrare att komma in på den svenska arbetsmarknaden.

– Vi ser att fler kommer ut på arbetsmarknaden genom det här arbetssättet, därför vill kommunerna och arbetsförmedlingen fortsätta den här verksamheten, säger Maria Berg som är projektledare.

Beshar Toma kom till Sverige för två och ett halvt år sedan från Irak. Han började också på Yrkesakademins svetskurs i augusti i år och är mycket nöjd.

– På CFL är det lättare att inte prata svenska eftersom det finns landsmän att prata med. Här på svetskursen är det svenska som gäller. Jag tycker det här fungerar väldigt bra.

Projektet har också rönt nationellt intresse. Många storstäder har genomfört liknande projekt. Men att mindre kommuner genom samverkan har lyckats med den här typen av utbildningsprojekt är ovanligt.

– Samverkansmodellen har ett nytänkande som innebär att man vill ge invandrare "allt på en gång", det vill säga att man läser SFI och en yrkesutbildning samtidigt för att snabbare komma ut på arbetsmarknaden, berättar Maria Berg.

Företagen Arne Linding har haft Beshar på praktik och kan varmt rekommendera andra att ta emot Yrkes-SFI:are.

– Jag tror på den här modellen. Det blir förutom det yrkesmässiga också ett sätt att lära känna varandra. Den innebär dock att företagaren får bjuda till och ikläda sig en lärarroll, säger han.

Lärarna, Göran Norman och Marcus Björk, på svetsutbildningen är också positiva.

– Det har inte varit några problem. Och när vi inte förstår varandra, framförallt gäller det fackuttryck, då får vi visa det praktiskt, säger Marcus Björk, som är glad över att eleverna får fortsätta till våren.

Abdihafid Mahmud från Somalia har bott i Sverige i tio år. Han pendlar han från Gävle till svetsutbildningen i Söderhamn som han började i augusti 2008.

Nu har han påbörjat en 20-veckorsutbildning genom arbetsförmedlingen. I april ska han vara klar och då ska han börja söka jobb även om han inser att arbetsmarknaden inte är så bra just nu.

– Kanske söker jag jobb i Norge. Det låter som det är lättare att få jobb där. Men först ska jag ta körkort.

Liksom sina kamrater är han väldigt nöjd med utbildningen, kamraterna och lärarna.

För Mulki Gedi Mudey är svetsutbildningen väldigt speciell.

– I Somalia skulle inte en kvinna få lov att utbilda sig till svetsare. Det är ett arbete enbart för män. Så jag kanske blir den första kvinnan från Somalia som blir svetsare. Jag tycker om att svetsa. Det är intressant.

I januari fortsätter hon att träna på att svetsa ihop rör och få dem godkända.

Mer läsning

Annons