Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vit Makt-rörelsen under luppen

Från uniform till skjorta och kavaj. Högerextremismen "kläddes av" i en historisk återblick, av Jonathan Leman, Stiftelsen Expo.

Annons

I flera omgångar har Söderhamn varit en "hot spot" för högerextrema grupper som Svenska Motståndsrörelsen. I Söderhamn är det främst Nationalsocialistisk Front, som blev Folkfronten och som sedan 2009 kallas Svenskarnas parti, som har varit aktiva.

Senast var organisationen här år 2005. Efter det har rörelsen haft en låg profil, vad gäller Söderhamn. Men i fjol dök det upp affischer ute på stan och skolorna, signerade Folkfronten, som är en gren av öppet nazistiska Nationalsocialistisk Front, NSF, som alltså numera heter Svenskarnas parti.

Partiet  försökte hyra Rustkammaren i Söderhamn för en träff, men misslyckades.

Händelsen gjorde att lokala Brå, Brottsförebyggande rådet, bjöd in Jonathan Leman, för en föreläsning på CFL, Centrum för flexibelt lärande, på onsdagen.

Leman arbetar för Stiftelsen Expo. Expo, som grundades av avlidne deckarförfattaren Stieg Larsson, granskar högerextrema rörelser i samhället.

Jonathan Leman hade rörelsen Vit Makt som ämne. Men han kom även in på en rad andra sammanslutningar på den allra yttersta högerkanten och kompletterade historiska fakta med aktuella företeelser, däribland stölden av den ryktbara skylten med texten Arbeit macht frei, som prydde ingången till nazisternas dödsläger Auschwitz.

I augusti kommer lokala Brå att arrangera en studiedag för skolorna i Söderhamn. Ämnet för dagen blir  Vit Makt, dess musik och symboler.

Sverigedemokraterna, som kandiderar till riskdagsvalet nu i höst  har sina rötter ur samma nationella rörelse som Vit maktorganisationerna.

Vid valet 1988 fick SD 1 118 röster. Partiet har sedan dess gått framåt och var efter valet 2002 det största partiet utanför riksdagen, då man fick 76 300 rösterm enligt Jonathan Leman.

Mer läsning

Annons