Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ville inte att polisen skulle göra mig illa"

Under onsdagen hölls rättegången mot den man i 45-årsåldern som står åtalad för hot mot tjänsteman.

Det var efter en händelse i slutet av maj förra året som han enligt polisen hotat dem med en pistolreplika.

Annons

I slutet av maj förra året kallades polisen till mannens lägenhet utanför Söderhamn efter ett samtal från socialtjänsten. Socialen hade meddelat att de pratat med mannen och att han kunde vara en fara för sitt eget liv.

När polisen kom till platsen öppnade de dörren till trapphuset och fick kontakt med mannen. Han ska ha sagt att han ville att poliserna lämnade honom i fred.

När polisen meddelat att de inte tänkte lämna förrän de sett att han var okej upplevde de ett hotfullt uppträdande. Mannen ska ha uttryckt sig att de fick skylla sig själva om de kom upp till lägenheten.

Under rättegången vittnade poliserna om att de flera gånger också hört ljud av en mantelrörelse och att de misstänkte att mannen höll i en pistol. Den åtalade säger att han uppgett vid tillfället att det är en replika.

Poliserna säger att de skymtade ett pistolliknande föremål vid ett par tillfällen under händelseförloppet, men att de inte visste om det var en replika. Vid ett av dessa tillfällen ska polisen ha känt sig så pass hotade att de tog upp sina tjänstevapen.

Om anledningen till varför mannen använde pistolreplikan sa han i rättssalen.

- Det var en trygghet, för jag ville inte att polisen skulle göra mig illa.

Under rättegången vittnade polisen om att mannen även berättade om sina tidigare erfarenheter av vapen och sprängmedel. Dessutom ska han ha uppgett att han tidigare skjutit en annan människa och därmed skulle ha ett övertag mot polisen. Ett uttalande som den åtalade själv förnekar.

Under händelseförloppet ska polisen också ha upprättat en telefonkontakt med mannen. I och med telefonsamtalet lugnade sig situationen något och polisen fick mannen att gå ner för trappan. Där sprejades han med pepparsprej och försågs med handbojor.

Mannen har sedan tidigare psykiska besvär och med tanke på dem yrkar åklagaren på skyddstillsyn med föreskrifter.

Den åtalade bestrider anklagelserna om hot mot tjänsteman.

Dom meddelas om två veckor.

Mer läsning

Annons