Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Villaägarna: "Elpriserna är fasansfulla"

/
  • Håkan Lindén, Villaägarnas regionchef för Jämtland, Västernorrland och Gävleborgs län.

Villaägarnas riksförbund rasar mot de höga elpriserna.

- Det är fasansfullt, säger Håkan Lindén, regionchef.

Nu kräver organisationen lagändringar för att konsumenterna ska få billigare räkningar.

Annons

Håkan Lindén är regionchef för organisationen Villaägarna och under torsdagskvällen besökte han biblioteket i Söderhamn för att driva opinion för billigare el. Villaägarna vill ha en miljöbonus till dem som utför energibesparande åtgärder på sin bostad. Det skulle i så fall gå till så att husägaren först gör en energideklaration, skickar in till Boverket, utför förbättringen och därefter skickar in en ny deklaration – och får tillbaka ett engångsbelopp.

• Räcker det inte med de pengar man spar på den minskade elförbrukningen?

- Jo, men säg att du har en familj och precis flyttat till hus. Då kanske du upptäcker att det drar mer energi och att du skulle behöva sätta in energieffektiva fönster. Då kanske du inte har råd med det, men ett incitament är ju att man får tillbaka pengar.

En annan åtgärd som Villaägarna vill se är att kunden betalar det elpris som gäller just den timmen elen används, i stället för ett månadssnitt som i dag.

• Tror du att ni kommer att få gehör för era krav?

- Vi kommer att få genomslag. När Maud Olofsson pratar i direktsänd tv om timvis mätaravläsning är jag övertygad om att det är härifrån hon fått idén, säger Håkan Lindén.

Mer läsning

Annons