Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vill utmana mig själv"

/

En har precis slutat gymnasiet och går raka vägen över till högskolan. Den andra uppfyller sin studiedröm som fått stå åt sidan några år. Söderhamntjejerna Elin Celind och Angelica Axelsson är om fem år förhoppningsvis utbildade lärare.

Annons

Under torsdagsförmiddagen satt de två söderhamnstjejerna som på nålar inför antagningsbeskedet. För både Elin Celind, 19, och Angelica Axelsson, 27, har antagningsbeskedet varit ett stort nervositetsmoment.

– Jag och min kompis satt uppe till tre inatt, säger Elin Celind och skrattar.

När tidningen träffar dem är det fortfarande förmiddag, och inget besked har hunnit trilla in.

– Man har varit lugn under tre år på gymnasiet inför det här, men nu är det nervöst. Det är ju nu det blir verkligt, säger Elin Celind.

För henne har det hela tiden varit en självklarhet vidareutbilda sig direkt efter studenten.

– Jag tänker att om man tar ett sabbatsår kanske risken är att man inte kommer i gång senare, när man börjar tjäna pengar och så, säger hon.

Angelica Axelsson är beviset på motsatsen. Efter några års studier via Komvux är det nu dags att göra verklighet av sina drömmar. Barnen Mille och Liza-lii är inte längre så små och under våren tog hon sitt sista, efterlängtade gymnasiebetyg.

– Jag har tänkt att det varit kört, eftersom jag skaffade barn tidigt och allt sådant. Men nu känns det lite som att jag uppfyller en dröm. Och så är det ju, vill man något är det bara köra, säger hon.

För Angelica Axelson har vuxenlivet med allt vad det innebär varit vardag en längre tid, men för Elin Celind är det mycket som kommer att förändras. Trots att hon tidigare jobbat på sidan av gymnasiet blir ekonomin en utmaning.

– Nu kommer det gälla att prioritera rätt med CSN och allt. Det känns som en spännande förberedelse för framtiden, säger Elin Celind.

Om allt går som hon tänkt bär det av till Uppsala, eller Linköping. Det finns många olika städer att välja mellan, men för Elin Celind känns det viktigt att ha någorlunda nära hem. Även om hon känner sig klar med Söderhamn.

– Uppsala är ju ändå rätt nära, ungefär två timmar med tåg. Så det känns perfekt att kunna ha nära hem men ändå göra sig hemmastadd någon annanstans, säger hon.

För Angelica Axelsson är en flytt inte lika självklar. Av praktiska anledningar skulle hon vilja stanna i hemstaden, och längst upp på listan står distansutbildning vid Gävle högskola. Men inte heller hon är omöjlig att flytta på sig för sina ambitioner.

Båda två ska bli lärare, en yrkesgrupp där det i hela landet fattas utbildad personal. Elin Celind riktar in sig på förskoleelever, medan Angelica Axelsson har sökt till lärarutbildning för gymnasieelever. De har samma ambition oavsett var de hamnar - att förändra.

– Jag vill hitta nya spännande sätt att lära ut, och få ungdomar att hitta just sitt driv, säger Angelica Axelsson.

Elin Celind är inne på samma spår.

– I fokus för de yngre vill jag kunna ha kreativa lösningar, det finns ju så många olika sätt att lära sig.

Och just studiesätt visar sig senare under dagen bli väldigt aktuellt.

– Ja! Jag kom in, säger en glad Angelica Axelsson.

Läs mer här: Färre utbildningar och färre sökande

Mer läsning

Annons