Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill fördubbla moräntäkt

Företaget Swerock AB vill göra kraftig utökning av moräntäkten söder om Höljebro kraftverk, från 49 000 ton till nära 200 000 ton under en tioårsperiod.

Annons

Swerock AB, som är en av Sveriges största leverantörer av fabriksbetong, grus- och bergskross, ansöker hos länsstyrelsen om utökat tillstånd att bryta morän på täkten på fastigheten Åsbo 1:8 i Söderhamn. Platsen är belägen cirka två kilometer söder om Höljebro kraftstation och cirka 600 meter väster om E 4.

Istället för som nu 49 000 ton vill företaget öka till 199 000 ton.

• Vad innebär det utökade tillståndet?

- Det innebär gott och väl en fördubbling av yta och uttag. Vi ökar täktområdet från 1,3 hektar till 2,9 hektar, säger Hans Ling, platschef södra Hälsingland.

Det finns två anledningar till varför man söker nytt tillstånd. Den ena är att nuvarande tillståndet är på väg att gå ut. Den andra är att man vill få möjligheten att utvinna mer morän med sikte på förbättrade konjunkturer. Swerock hoppas också på att få vara med och leverera fyllnadsmassor till Stugsundsudden, där saneringsarbetet nyligen inletts. Industriområdet ska som bekant renas från kreosot och arsenik– och är ett av Sveriges största saneringsarbeten just nu.

Mer läsning

Annons