Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill byta mammans förvaltare

/

Sven Lindberg och Lotta Larsson känner inget förtroende för Lottas mammas förvaltare. De kämpar nu för att få förvaltaren utbytt, en kamp som tas till Hovrätten.

Annons

– Det tär på en. Men vi tänker inte ge oss, säger Sven Lindberg.

I september 2010 fick Lottas mamma en förvaltare, en person som utses av tingsrätten när det inte räcker med en god man för att sörja för en huvudmans rätt, egendom och person. Men drygt ett år senare, i september 2011, skrev mamman under en önskan om att få förvaltaren utbytt. Den skickades till överförmyndarnämnden i Söderhamns kommun. Förvaltaren kritiserades bland annat för att han ska ha uppträtt otrevligt, varit svår att nå och slarvat med att ta hand om mammans räkningar. Förvaltaren bestred kritiken i ett yttrande, där han tillbakavisade att han skött sitt uppdrag dåligt. Han såg ingen anledning till att mamman skulle byta förvaltare.

Lindberg och Larsson känner sig motarbetade av förvaltaren och av kommunens överförmyndarnämnd. De berättar om hur de upplevt att den obefintliga kommunikationen med förvaltaren ställt till det, bland annat med att skaffa mamman en ny säng. Mitt i allt upptäcktes dessutom en vattenskada i mammans hus, som inte åtgärdades på flera månader. En försäkring fanns, men i nytt bolag, bytt av förvaltaren. Ett exempel på dålig dialog, menar Sven Lindberg.

– Vi trodde det var oförsäkrat och vågade inte ringa hantverkare. Sådana skulle ju ha varit där på två dagar för att ta hand om huset, säger Sven Lindberg.

Överförmyndarnämnden i Söderhamns kommun avslog dock begäran om byte av förvaltare, med motiveringen om det inte fanns giltiga skäl till att förvaltaren skulle vara olämplig.

Lennart Andersson, handläggare på överförmyndarnämnden i Söderhamn, säger att huvudmannens rätt alltid står i första rummet, inte anhörigas vilja. De som har rätt att ansöka om förvaltare eller god man – överförmyndaren, huvudmannen själv eller en nära anhörig – har all rätt att skriva till överförmyndaren och ansöka om byte.

Sven Lindberg och Lotta Larsson ger sig inte och är beslutna att kämpa.

– Vår kamp går ut på att få förvaltaren utbytt och huset återställt, säger Sven Lindberg.

Mer läsning

Annons