Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill bygga fiskarmuseum på Prästgrundet

/

När fiskaren Sigvard Larsson dog för ett par år sedan lämnade han efter sig massor av gamla redskap och verktyg på Prästgrundet. Hamnföreningen på ön vill nu bygga ett litet museum där alla sakerna kan bevaras och visas.

Annons

Hamnföreningen har lämnat in en ansökan till kommunen om att få bygga ett 30 kvadratmeter stort museum på Prästgrundet. Byggnaden som ska målas faluröd ska enligt planerna placeras mellan kapellet och stenlabyrinten vid dansbanan.

– Det var Sigvard Larssons änka Iris som erbjöd oss att ta reda på gamla fiskegrejer. När vi fick se omfattningen och hur fina sakerna var började vi prata om att bygga ett litet museum, berättar Anders Berggren, ordförande i Hamnföreningen.

Förutom saker som har direkt med fisket att göra finns också laggkärl och verktyg som används för att tillverka dem.

– Sigvard Larsson var en mycket duktig laggkärlstillverkare och han efterlämnade de verktyg och mått som han använde när han gjorde laggkärl. Vi vill inte att den här skatten ska spridas vind för våg utan behållas här på Prästgrundet. Men för att göra det behöver vi en liten byggnad. I bagarstugan och mangelboden finns inte utrymme för alla sakerna. Däremot skulle det kunna bli en fin utställning för turister som besöker ön, säger Anders Berggren.

Kommunen har nu skickat hamnföreningens förfrågan till länsstyrelsen där den kommer att behandlas på måndag.

Senare i vår kommer bygg- och miljönämnden at ta ställning till om föreningen får bygga ett litet museum på ön, som tillhör riksintresseområdet och har många fornlämningar.

Om det blir ett positivt besked kommer föreningen att bygga det lilla muséet redan i sommar.

Mer läsning

Annons