Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill att kommunen tar över järnvägen till Orrskärshamnen

/

Allt mer gods transporteras på industrijärnvägen ner till Orrskärshamnen i Ljusne. Nu vill Ala sågverk, som sköter driften av spåret, att kommunen tar över.

Annons

Stora Enso Timber AB Ala sågverk äger sedan lång tid tillbaka den tre kilometer långa industrijärnvägen som går från stambanan i Ljusne till Orrskärshamnen. Sedan två år tillbaka använder Ala sågverk inte spåret själva, men har fortsatt att sköta underhåll och drift. Som kompensation har de tagit ut en så kallad vagnsavgift av de andra företag som använder spåret för trävarutransport till hamnen på spåret.

Läs mer: Orrskär på väg mot nytt rekord

Men nu vill Ala sågverk att kommunen ska ta över drift, underhåll och ägande av rälsen.

– Det är inte vår affärsidé att sköta järnvägsspår. I och med att hamnen ökar blir det mer och mer arbete och även administration, och vi vill koncentrera oss på det vi kan i stället, säger Christer Rosén, sågverkschef.

Läs också: Satsning kan lyfta Ala

Orrskärshamnen ökar stort för varje år och 2014 året passerade strax under en miljon kubikmeter gods där. Antalet vagnar på industrispåret har ökat från 1 301 år 2010 till 3 432 i fjol, vilket har ökat underhållsbehovet.

Läsarbild: Första sågverket i Ala

Söderhamns kommun äger Orrskärshamnen via det kommunala bolaget Söderhamns Stuveri & Hamn AB. Anders Eriksson, hamnförvaltare på kommunen, har fått frågan om ett eventuellt övertagande på sitt bord.

– Jag känner till att det har funnits diskussioner om detta tidigare. Jag ska nu försöka utreda allmänintresset och det allmänna behovet av spåret, för att sedan ta upp det till politiken, säger han.

Mer läsning

Annons