Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Viktigt med stöd för att man ska orka"

/
  • Monica Karlsson, Carina Glämsta-Lif, Mona West Mattsson och Phoebe Bodin.

Under anhörigveckan uppmärksammas de som vårdar och tar hand om en närstående. Att stötta de anhöriga är viktigt, menar kommunens anhörigstödjare Carina Glämsta-Lif.
– De gör ett otroligt viktigt jobb och det är lika viktigt att vårda de anhöriga som de sjuka, säger hon.

Annons

Anhörigveckan i Söderhamn har fyllts med en rad aktiviteter: må bra-dag och föreläsningar till vernissage och anhörigkafé. Phoebe Bodin, från Marmaverken, har en man som har en demenssjukdom. Hon är en av deltagarna i kommunens anhöriggrupper på Anhörigcenter.

– För mig har det varit en lång resa och den är inte slut än. Utan anhöriggrupperna vet jag inte hur det skulle gå. Jag blev uppfångad så snabbt till olika aktiviteter och det är viktigt för att man ska orka. När jag har pratat med vänner från andra kommuner så har jag förstått hur bra Söderhamn är med anhörigarbetet, säger hon.

Läs också: De anhöriga tar över vården

Ett viktigt syfte med grupperna i Solgläntans lokaler på Köpmangatan är att personer i liknande situationer kan stötta varandra.

– Man öppnar sig och det behöver man. Alla känslor är tillåtna, man gråter och skrattar. Och det är viktigt att skratta tillsammans också, säger Phoebe Bodin.

Läs också: Tio timmar är för lite

Mona West Mattsson, från Söderala, har också fått mycket stöd och hjälp av grupperna.

– Jag har varit med länge och det är bra att prata med andra. Jag har också fått mycket hjälp med det praktiska. Det kunde vara tungt ibland när min man bodde hemma, säger hon.

Läs också: "Ge min man ett värdigt liv"

Befolkningen i kommunen blir både äldre och friskare. Många vill bo hemma och därför är det viktigt att de anhöriga kan få stöd och hjälp. I Söderhamns kommun kan det till exempel handla om kostnadsfri avlösning i hemmet, stödsamtal och anhörigträffar. Monica Karlsson och Carina Glämsta-Lif är två av kommunens anhörigstödjare. De håller i anhörigcaféer, anhöriggrupper och informerar på sjukhus bland annat.

– Många i den äldre generationen har lovat att hjälpa varandra om de skulle bli sjuka. Men det är inte alltid lätt. De är ofta trötta och helt slut själva. Men man undrar ibland hur det skulle gå utan de anhöriga. De gör ett otroligt viktigt jobb, säger Carina Glämsta-Lif.

Läs också: Poppis dag i det gröna

Läs också: Lena en av många anhörigvårdare

Mer läsning

Annons