Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viktigt för kvinnors hälsa att reflektera över sina alkoholvanor

/
  • Ingrid Bergström Nilsson och hennes kompis Fia Öhlander var två av åhörarna i publiken.
  • Anneli Thylin tycker att man ska reflektera över sitt drickande varje gång man tar sig ett glas.

Tänk på din egen och dina medsystrars hälsa, uppmanade folkhälsovetaren Anneli Thylin alla Söderhamnskvinnor som lyssnade på hennes föreläsning i Kulturhuset på internationella kvinnodagen.

Annons

En av anledningarna till att kvinnor i snitt lever längre än män är enligt folkhälsovetaren Anneli Thylin att kvinnor genom tiderna druckit mindre alkohol. Nu oroar hon sig för att detta snart kan komma att ändras.

I sitt jobb på beroendecentrum i Sandviken träffar Anneli Thylin både kvinnor och män som dricker för mycket. Hon ser dagligen att kvinnors drickande ökar mer än männens - både hos pensionärer och hos unga tjejer.

För att råda bot på detta tycker Anneli Thylin att den som nyttjar alkohol ska reflektera över sina alkoholvanor varje gång man tar sig ett glas.

– Vi måste stå emot och stödja varandra för att få till en ändring. Kan man förbjuda rökning i allmänna lokaler går det väl att göra samma sak med sprit, säger hon.

Ingrid Bergström Nilsson och hennes kompis Fia Öhlander var två av åhörarna i publiken, som tog till sig av Annelis budskap.

– Det är bra att frågan uppmärksammas. Själv har jag lärt mig att tacka nej när någon bjuder på alkohol, säger Ingrid Bergström Nilsson.

Båda två känner igen tanken om att det fortfarande är tabu att tala om kvinnor som har problem med sprit. De tycker att många är kritiska mot kvinnor som dricker för mycket, medan det verkar vara mer okej för män att göra det.

– Och när man själv inte har problem med alkohol tänker man inte på att det kan finnas andra i rummet som har det varje gång man bjuder på någonting, säger Fia Öhlander.

Mer läsning

Annons