Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi vill ha busskort!"

/
  • Asylsökande demonstrerade i Migrationsverkets väntrum mot de indragna busskorten.

I fredags samlades asylsökande i Migrationsverkets väntrum för att demonstrera sitt missnöje över de indragna busskorten.

Annons

Från och med den 1 augusti drogs busskorten för 30 dagar in. Nu får de asylsökande endast tio resor i månaden per familj.

– Hopplöst! Jag bor med min fru och våra tre barn i Iggesund. Och jag läser svenska i Söderhamn. Men nu går det inte, säger en man.

Många som bor i Ljusne är upprörda för att de inte kan åka till Söderhamn och handla mat.

Andra som bor utanför centralorten känner stor frustration, eftersom det är svårt nog att få dagarna att gå i väntan på beslut från Migrationsverket om att få stanna eller inte.

Och fotbollslaget Sandarne SIF, som har prisats för sitt sociala engagemang med asylsökande ungdomar kan bli tvungna att lägga ner, eftersom bara en handfull spelar kan ta sig till träningarna.

Som Kuriren tidigare berättat har beslutet arbetats fram av en särskild referensgrupp på Migrationsverkets Söderhamnsenhet. Bakgrunden till förändringen att man vill prioritera om resurserna och öka personaltätheten på kontoret och lägga mer resurser på personalen och ge snabbare och bättre service till de asylsökande.

Men i går kokade det inne i Migrationsverkets väntsal.

– Vi är arga och upprörda och vill ha våra busskort! sa en kvinna.

Det Migrationsverket hittills har sagt om de indragna busskorten är att var och en kan göra en individuell ansökan där orsaken specificeras om att få ett busskort.

Mer läsning

Annons