Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi måste visa upp oss"

/

Som sjuksköterska kan man ofta välja och vraka bland jobben. Trots det väljer få att söka utbildningen.

– Vi borde visa upp oss mer och låta unga få komma ut i verksamheten och se hur det kan gå till, säger Anita Säll, sjuksköterska på Björkbacka servicehus i Ljusne.

Annons

Blodprover, omläggningar av sår, någon som har ont i ett knä. Andra behöver bara ett samtal eller några lugnande ord. En sjuksköterskas arbetsuppgifter på ett äldreboende är varierande.

– Det är underbart att möta gamla människor, de har så mycket att ge och jag brinner för det här. Men det är ett stressigt jobb och mycket tid går åt till pappersarbete. Jag önskar att vi hade mer tid för patienterna, säger Anita Säll.

Hon har jobbat inom vården nästan hela sitt liv så för henne låg valet att utbilda sig till sjuksköterska nära till hands. Att locka fler till yrket med marknadsföring och att göra vården synligare är viktigare än bättre betalt, tror hon.

Emma Berglund sitter i ett rum bredvid och fyller i patientjournaler på en dator. Hon läser fjärde terminen på sjuksköterskeutbildningen på Högskolan i Gävle och har nu precis påbörjat en fem veckor lång praktik på Björkbacka servicehus. Hon hoppas hinna med så mycket som möjligt innan det är dags för skolbänken igen. Men för några år sedan hade hon inte en tanke på att utbilda sig till sjuksköterska.

– Jag hade helt andra planer. Jag ville bli forskare eller veterinär. Men jag visste i och för sig hela tiden att jag ville jobba med människor, säger hon.

Extrajobbet som vårdbiträde i hemtjänsten gjorde att hon fick en inblick i vad sjuksköterskejobbet innebar och tänkte om. Att utbildningen ganska säkert skulle leda till jobb var också något som spelade in i valet. Men hon kan förstå varför andra drar sig för att söka.

– Vissa är rädda för att behöva ta i. Att vara sjuksköterska är ingen dans på rosor och vissa kanske tycker det är äckligt med kroppsvätskor och så, men det skrämde inte mig. Jag tycker att det här är jättekul. Det är bara synd att jobbet är underskattat och underbetalt, precis som läraryrket är.

Mer läsning

Annons