Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi blev anfallna av skinheads"

/
  • Bärplockaren Danail Tomov skakar hand med polisen. Vänster om honom står hans kollega Angel Ilief. Längst till vänster står den bulgariske ambassadören Svetlan Stoev.

Bärplockarna utanför Tönnebro vaknade av ljudet från motorcyklar. Folk omringade lägret beväpnande med stenar och träklubbor.

Annons

På natten mot tisdagen vaknade bärplockarna utanför Tönnebro av ljudet från motorcyklar. Ett uppretat gäng människor hade kommit med stenar och träklubbor för att omringa deras lilla läger.

– Vi blev anfallna av skinheads. Vad har vi för chans att försvara oss när folk kastar sten? säger bärplockaren Danail Tomov som fortfarande är orolig efter den föregående kvällens attack. Polisen säger att de ska göra vad de kan, men polisen kan inte bevaka lägret hela tiden.

– Det känns inte bra att vi blev överfallna inatt. Vi hade inte varit kvar här om min buss inte var trasig, säger Danail Tomov och pekar mot den trasiga minibussen bakom honom.

Han har kommit med några års mellanrum till Söderhamn och brukar åka dit på egen hand utan någon arbetsgivare. Men med årets dåliga bärtillgång vill han nu bara hem.

– Innan hoppades vi på att lingonen skulle komma, men de lär väl inte mogna förrän augusti, säger han.

Mer läsning

Annons