Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vett och etikett på nyårsfest

/

Snart är det dags för ett helt nytt år att ta sin början. Vi kommer ge livet förnyade nyårslöften som vi sedan inte klarar av att hålla.

För självklart ska vi fira in det nya med dunder och brak, kanske är det till och med så att du är bjuden på nyårsmiddag.

Men hur ska man bete sig när man sitter i stolen framför den smarriga maten egentligen? Vi vände oss till en expert för att räta ut våra frågetecken inför nyårsafton.

Annons

Lukta gott, bära fina kläder och vara trevlig låter som ypperliga förslag på ett bra bemötande vid middagsbordet. Magdalena Ribbing, folkvettsexpert, håller med.

- Grunden för ett lyckat nyårsfirande är att man är trevlig och artig, säger Magdalena.

Vad man ska välja för kläder kan vara svårt ibland, men man behöver inte vara så rädd för den biten. Ett säkert kort som alltid funkar är något svart och då spelar det inte någon större roll om det är klänning, kavaj eller byxor. Din Onepiece må ha kostat en del, men ha inte på dig den.

- Egentligen finns det inget som är det rätta plagget. Vad som är fint eller inte beror på helt i vilket sällskap man befinner sig i och vart man ska vara. Det kan alltså vara lika rätt att ha jeans som aftonklänning, säger Magdalena Ribbing.

Men vad du än väljer för kläder får du inte glömma varma ytterkläder. För det kommer vara lika kallt på torget även om du är tjej eller kille. Täckbyxor, jacka, mössa och vantar är mer än bara tyg, det kan faktiskt rädda din kväll mer än vad du tror. Du slipper stå och hacka tänder, bli irriterad och frysa till en istapp. Och nej, det är inte töntigt med täckbyxor. Det är töntigt att inte veta bättre.

Nu är klädproblemen lösta. Dags för middagen där en hel hög av vett och etikett väntar.

Magdalena Ribbing tycker att man ska ha med sig en liten present till värden om man är bjuden.

- Något litet som visar tacksamhet. Men om man ska på en tillställning där alla tar med sig egen mat behövs det ingen present, säger Magdalena Ribbing.

En liten present som visar tacksamhet behöver inte kosta skjortan. Tänk blommor, något ätbart, ett kort eller bara en liten fin sak. Värden är redan glad över att du kom kvällen till ära så presenten är bara ett plus. Men vet man att man har lätt för att göra bort sig, typ som att sätta sig på värdens hamster, kan man köpa en dyrare present, eller stanna hemma.

Under middagen, och för den resterande tiden som är kvar under kvällen, finns det några saker man bör låta bli att göra.

- På en nyårsmiddag, och på tillställningar över huvudtaget, är det inte snyggt om man blir full eller kritiserar andra, tycker Magdalena Ribbing.

Ska man dricka alkohol får man dricka det med måtta och har någon i sällskapet den fulaste klänning du någonsin sett får du alltså inte tala om det för personen i fråga. Har man otur kan det bli en kombination av dessa två punkter, för mycket alkohol kan leda till en ful klänning. Så var noga med att det är varannan vatten du dricker. Inget annat.

- Nyårsmiddagen är ingen mer speciell middag än någon annan. Den blir mer festlig för att den är just på nyårsafton bara, säger Magdalena Ribbing.

Men nyårsafton är ju speciell. Det är då tolvslaget betyder mer än att man borde sova för att skolan väntar nästa dag. Det är ju då man pussas så det pirrar ändå ner till tårna och det är då hela himlen blir en tavla av tusentals fina mönster och färger från fyrverkerier.

Vi skålar ju bara in ett nytt år en gång per år, så fira ordentligt.

Men klä dig varmt, drick med måtta, var snäll och köp en present. En liten sådan.

Mer läsning

Annons