Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Veteraner åkte på tur för tionde året

/
  • Hans Östman och Christin Enström beundrar bilarna som ställt upp sig i Källvik.
  • Färden från Åsgården till Källvik gick värdigt i sakta mak. Åke Färeby, 97, fick skjuts i en champagnefärgad Pontiac. Med sig hade han Åsa Lindborg.
  • I år var det inte med någon supersportbil där passagerarna måste vecklas ut ur. Baksätet på en amerikanare är breda och bekväma. Dörrarna är långa och öppnar stort.

För tionde året i rad fyllde Hälsinglands fordonshistoriker på onsdagskvällen en rad bilar med pensionärer från äldreboenden och for till Källvik.
Där väntade fika och dragspel.

Annons

Regnmolnen släppte sin last innan veteranbilarna nådde fram till Källvik och dollargrin, Volvos och barockängel kunde rulla in på det blöta gräset under solsken.

– Jag är bara ute och finåker, myste Hans Östman, som åkte från Åsgården med en Mercedes 170 från 1952.

97-årige Åke Färeby, som idigare i sitt liv kört Volvo anlände i baksätet av en bred Pontiac Bonneville. Vad som väntade visste han inte.

– Inte en aning, det blir överraskningar.

Det var tionde året som onsdagen efter midsommar blev en dag med bilar och överraskningar i Källvik. Det som blivit en tradition började när missionspastorn Teta Backlund flyttade till Söderhamn från Dalarna där det fanns liknande arrangemang.

– Gick det att göra i Dalarna så går det i Hälsingland, tänkte jag.

Framför stora salen i Källvik står hon och tittar när veteranbussen just kommit med åldringar från de två äldreboendena i Ljusne.

Som mest har 90 pensionärer varit med i Källvik. På onsdagskvällen var det 49 pensionärer anmälda. De hämtades i 14 bilar och en buss och en massa rollatorer.

– Det har hänt att vi fått köra efter med en pick-up för att få plats med rollatorerna, säger fordonshistorikern Åke Elgh.

Det är han som ser till att logistiken stämmer och fördelar bilar på äldreboendena. Det är inte alltid enkelt att få bilarna att räcka till de som vill åka.

Men för folk som kommit upp i aktningsvärd ålder hänger det mycket på dagsform.

– De som jag brukar köra varje år från Enriset var inte med i dag. Jag hann inte fråga varför, jag hoppas att det inte hänt något med dem. Men jag fick med mig en trevlig man istället, säger Björn Dubois som skjutsat pensionärer till Källvik i Citroen alla de tio åren

Traditionen kommer inte brytas i första taget.

– Det kommer gå så länge fordonshistorikerna ställer upp. Det bygger otroligt mycket på samarbete och är oerhört uppskattat, säger Teta Backlund.

Mer läsning

Annons