Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem får framtidens jobb

På tisdagen fick studievägledare och arbetsförmedlare från hela länet, lyssna på en rad föredragshållare under en arbetsmarknadsdag på CFL i Söderhamn. Syftet var att uppdatera dem på framtidens kompetensbehov på arbetsmarknaden.

Annons

- Den här dagen ska fungera som en mötesplats mellan arbetsmarknaden och utbildningsväsendet, säger Kent Bogren, Region Gävleborg.

Dagen arrangerades i samarbete mellan Region Gävleborg, det Regionala Vägledningsrådet i X-län och CFL (Centrum för flexibelt lärande). Kontentan av dagen kan sammanfattas med att framtiden (och för all del redan vår samtid) bär med sig ett helt nytt kompetensbehov på arbetsmarknaden. Ett exempel på detta är att det bara i Gävleborg sökts tillstånd för 23 yrkeshögskoleutbildningar under 2010, att jämföra med sju året före.

Tekniska yrken inom kommunal verksamhet, vindkraftsbranschen och information från Trafikverket var några av programpunkterna. Vad får de stora pensionsavgångarna för konsekvenser och vilket behov av arbetskraft har de nya branscherna, som allt mer ersätter den traditionella produktionsindustrin?

- Det här är ett bra sätt för oss att se vilka möjligheter våra arbetssökande har i framtiden, säger Muhammed Chabchoub, chef för arbetsförmedlingen i Söderhamn.

Han konstaterar också att det i framtiden kommer att handla mycket om tekniska utbildningar för att svara emot behoven.

Mer läsning

Annons