Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vd misstänks för arbetsmiljöbrott

Två män höll på att dö när de rengjorde en containertank på Josef Lindbergs åkeri i Sandarne. Företagets vd misstänks för arbetsmiljöbrott och i går hölls rättegången.

Annons

Det blev en dramatisk eftermiddag på åkeriet för cirka ett och ett halvt år sedan.

Två män skulle rengöra en containertank som fraktat harts. De var tvungna att gå ned i tanken för att skrapa den ren.

Den första mannen hann nästan bara komma ned innan han kände en stark lukt och ville gå upp igen. Men han kom inte längre än till stegen innan han föll ihop på tankens botten.

- Jag trodde först att han ramlade och började ropa på honom. Men han svarade inte, berättade kollegan som stått kvar uppe på tanken.

Kollegan kallade på hjälp och ringde efter ambulans.

En tredje man kom och han klättrade också ned i tanken. Han hann bara böja sig över sin kollega som låg på botten, innan han själv fick syrebrist och svimmade.

Kollegan sprang efter hjälp. En luftslang släpptes ned i tanken. Vd Bo Zetterman hämtade en friskluftsmask och en anställd tog på sig den och gick ned i tanken. Han band rep runt de medvetslösa männen och de lyftes upp ur tanken.

Efter olyckan ställde Arbetsmiljöverket krav på bättre instruktioner, att det ska finnas en syremätare och en lina som fästs på en säkerhetssele som de anställde ska använda nere i tankarna.

Åklagaren ansåg att vd Bo Zetterman brustit i sitt ansvar och åtalade honom för arbetsmiljöbrott.

- Rent juridiskt förstår jag att jag har ett ansvar, men det här var olyckliga omständigheter, sade han vid rättegången.

När han fick berätta om händelsen där två anställda kunde ha dött, var han tvungen att blunda och samla sig en stund.

Tre av de inblandade hade bara jobbat på företaget i några få månader. Det var ett nytt åkeri som kört den tomma tanken. Josef Lindberg brukar själva vädra tankarna ordentligt.

Det som troligen orsakade syrebristen, var att tanken hade tömts i Tyskland med hjälp av kvävgas och inte tryckluft som annars är mycket vanligare i Sverige.

Vd Bo Zetterman ansåg att det hade gjorts en riskbedömning och att det fanns skriftliga arbetsinstruktioner.

Men han kände inte före olyckan till att tankar ibland tömdes med kvävgas. Därför hade det inte varit aktuellt med en syremätare.

Åklagare ansåg att vd Bo Zetterman ska dömas till villkorlig dom med dagsböter. Dessutom yrkade han på att företaget ska betala minst 200 000 kronor i företagsbot, oavsett om Bo Zetterman fälls eller inte.

Dom faller om två veckor.

Mer läsning

Annons