Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenmöte med kväverapport

Det är skogs- och jordbruk och enskilda hushåll som bidrar mest till övergödningen av Florsjön. Undervattensledningen hade inget med kväveutsläppen att göra.

Annons

Vid tisdagens möte om projekt Östersjön (Bollnäs) och Florsjön presenterades Sveriges Lantbruksuniversitets mätning av fosforhalten i de två sjöarna.

- Undersökningen visar att de som bidrar mest till övergödningen av sjöarna som väntat är skogs- och jordbruk samt enskilda hushåll. Man har dessutom studerat förekomsten av arsenik och kvicksilver i Östersjön och kommit fram till att halterna är låga, nästan obefintliga, säger Tommy Vestersund, Bollnäs, aktiv i projektet.

Undersökningen är ytterligare ett kvitto på att det inte var den numera borttagna avloppsledningen i sjön som orsakade algblomningen i Florsjön år 2007, vilket var vad som misstänktes inledningsvis.

- Vi har gjort vår del av jobbet, tagit bort ledningen ur sjön, men det har inte löst problemet. Föroreningskällorna finns kvar, säger Hans Hagelin, va- och renhållningsingenjör hos Söderhamn Nära.

Numera finns en nybyggd, landbaserad va-ledning till vilken ett 70-tal berörda fastigheter erbjudits ansluta sig.

- Hittills har åtta anmält intresse. Anslutningskostnaden för både avlopp och vatten är cirka 60 000 kronor, säger Hans Hagelin.

På projektmötet presenterades dessutom LRF:s studiematerial Vattnets Väg, som bildar underlag till en studiecirkel som redan kommit igång på vissa håll i Hälsingland, i LRF:s regi.

Men mer står på dagordningen i projektet:

- Den 5 maj hålls ett informationsmöte på Mo bygdegård om rapporten om kväve- och fosforbelastningen på Florsjön och Östersjön, säger Tommy Vestersund.

I augusti kommer det att hållas så kallade vattendragsvandringar där man studerar såväl vatten som växtlighet. Tommy Vestersund har erbjudit sig att hålla i några av vandringarna, mot slutet av sommaren.

Mer läsning

Annons