Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Västra berget stängdes

/
  • Två lördagar hann Olle Jonsson visa sin konst i Västra berget innan lokalerna stängdes av bygg- och miljönämnden.

Söderhamns kommun hyrde ut delar av Västra berget till konstnären Olle Jonsson.

Nu har kommunens bygg- och miljönämnd beslutat att stänga Västra berget – då "fara för människors liv eller hälsa föreligger", eftersom det finns brister i brandsäkerheten.

Annons

I mitten av 2000-talet gjordes en del av bergrummen i Västra berget om till vandrarhem – och en del som träningslokal för kickboxarna.

Bygglovet ändrades från bergrum till vandrarhem. Men det gjordes aldrig någon brandskyddsdokumentation i samband med bygglovet den gången.

Vandrarhemmet är borta. Men kickboxarna är kvar.

Och i våras kläckte kulturutvecklaren Catherine Palmcrantz idén om att göra något av de mäktiga tunnlarna. Olle Jonssons skrotskulpturer och målningar skulle passa i berget.

– Jag uppmanades att lämna in en bygglovsansökan för ändrad verksamhet från vandrarhem till utställningslokal, berättar Olle Jonsson.

Men han glömde att lämna in den.

– Jag hade så mycket annat att tänka på och kom i otakt med byråkratin

Tre dagar innan utställningen öppnades uppmanades han av kus-förvaltningen att lämna in sin bygglovsansökan, och det gjorde han.

Brandsyn gjordes av räddningstjänsten som bland annat har synpunkter på utrymningsvägarna.

I onsdags dök Olle Jonssons bygglovsansökan upp som ett extraärende för bygg- och miljönämnden. Nämnden besökte berget och beslutade att med omedelbar verkan stänga Västra berget, med hänvisning till bygglagen och bristerna i brandsäkerheten som kunde utgöra en fara för människors liv eller hälsa.

Olle Jonsson kommer att kräva en ersättningslokal i Söderhamn.

– Jag tycker om Söderhamn och vill vara här och arbeta, säger Olle Jonsson.

Frågan är vem som är ansvarig för brandsäkerheten.

Är det en ensam konstnär som har blivit erbjuden att hyra in sig i berget för att öppna ett tillfälligt galleri? Eller är det kus-förvaltningen, som har den samlade kunskapen om bygglovsärenden, äger anläggningen, hyr ut den och har ansvar för kulturen?

– Jag tycker att kommunen har ett moraliskt ansvar när lokaler hyrs ut och upplysa hyresgästen om vad som gäller. Nu måste vi se över våra rutiner så det inte händer igen, och det måste stå på hyreskontrakten om det krävs olika tillstånd, bygglov och annat, säger Lars Stål, ny teknisk chef i kommunen.

Catherine Palmcrantz är ledsen.

– Jag är den första att beklaga att det blev så här. Det känns som om jag har gjort berget en björntjänst.

Mer läsning

Annons