Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varnar för risker med babysim

/
  • Camilla Moberg på Söderhamns babysim tycker inte att föräldrar behöver vara rädda för att låta sina småbarn bada i Söderala.

Belgiens motsvarighet till Socialstyrelsen avråder föräldrar från att babysimma med sina småttingar på grund av ökad risk för bland annat astma. Men på Söderhamns babysim tycker man inte att det finns någon anledning till oro.

Annons

Bakgrunden till den belgiska myndighetens utspel är en rapport som forskare Catholic University Louvain i Bryssel la fram 2010.

I den menar forskarna att babysimningen inte är till någon nytta för barnen men att den däremot för med sig infektionsrisker.

När kloret i bassängvattnet blandas med kväve från till exempel urin, svett och smuts skapas nämligen en kemisk reaktion som bildar gasen trikloramin. Den som får i sig höga halter av gasen drabbas av illamående, utslag och kräkningar.

Den belgiske forskaren Alfred Bernard har sagt sig kunna visa att babysim innebär såväl ökad risk för astma som minskad fertilitet bland pojkar.

Men Camilla Moberg, ordförande för Söderhamns babysim, tycker att larmet är överdrivet.

- Det finns forskning på både för och nackdelar med babysim. När sådant här kommer fram är det bara de negativa sidorna som tas upp, säger hon.

Hennes förening är ensam om att bedriva babysim i södra Hälsingland. Fyra dagar i veckan kommer små barn och deras föräldrar till föreningens simhall i Söderala och lär sig att handskas med vatten. Enligt Camilla Moberg leder det till att barnen får större vattenvana och lär sig simma tidigare än andra. Hon tycker inte att det finns någon anledning för deltagarna att känna oro.

- Vi har höga krav på att man ska tvätta sig noga utan badkläder innan man går i bassängerna. När det är för hög halt av trikloramin så luktar det väldigt mycket klor. Det gör det inte i Söderala simhall, säger hon.

Mer läsning

Annons