Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens mat för integrationens skull

/
  • Många hade tagit sig till Centrum för alla för att uppleva alla världens smaker.
  • Borka Lipovic tycker att det är spännande att få bjuda på sina egna maträtter
  • Tove Hammarström och Lylan Permarv är WorldFood UF som står bakom eventet.

Worldfood UF såg en möjlighet i att förena olika delar av världen med mat. Under fredagen anordnade de ett kulturellt matevent på Centrum för alla.

Annons

Maten som står uppdukad är från alla världens hörn och stämningen är bra hos både besökare och kockar. Ryssland, Irak, Syrien, Brasilien och Bosnien är bara några av rätternas ursprungsländer.

– Det är så spännande och roligt. Jag känner mig avslappnad när jag gör något jag kan, säger Borka Lipovic som bjuder på bosniska köttbullar och nybakat bröd med ajvar.

– Fantastiskt gott, smakerna påminner mig om Kurdistan där jag valarbetade i somras, säger Benny Gustavsson som smakar på en syrisk vegetariskt gryta.

Idén med ett kulturellt matevent kommer från Tove Hammarström och Lylan Permarv som går på Staffangymnasiet. De såg ett integrationsproblem i Söderhamn och ville förbättra sammanhållningen, och där grundades Worldfood UF.

– Människor från olika delar av världen har tagit med sig mat som de har lagat. Sen kommer vi ha en omröstning och de vinnande maträtterna kommer vi att göra en kokbok av, säger Tove Hammarström.

Mer läsning

Annons