Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världens Barn behöver din hjälp

/

I lördags startade årets insamling till Världens Barn. Och redan första dagen kunde Erikshjälpen i Söderhamn bidra med 35 418 kronor. – Vi skänker hela vår dagskassa, säger föreståndare Sture Johnson.

Annons

Riksinsamlingen Världens Barn har mer eller mindre blivit en folkrörelse. Varje år engagerar sig upp till 45 000 frivilliga runt om i landet.

Och just det här året finns det en extra krydda i insamlingen. Nu kan man nämligen vara med och spränga miljardstrecket – så mycket pengar har snart samlats in sedan starten 1997.

– Det känns alltid bra att samla in pengar till Världens Barn, säger Ingrid Brammås när vi träffar henne i Missionskyrkan.

Själv tillhör hon organisationen Diakonia men har utsetts som samordnare av insamlingen i Söderhamn.

Det är hon som ser till att bössorna delas ut och kommer även sluträkna och redovisa hur mycket hjälprörelserna och kyrkorna samlat in i kommunen.

– Efter Röda Korsskandalen har det blivit svårare att samla in pengar. Men Radiohjälpen som arrangerar den här insamlingen är mycket noga med att pengarna kommer att hamna där de ska. Hjälporganisationerna ska redovisa vilka projekt de tänker driva och hur. Endast 15 procent av den beviljade summan får användas till administration, säger Ingrid Brammås.

I Söderhamn kommer insamlingen att pågå fram till nästa söndag, därefter sker en slutredovisning.

I Erikshjälpens lokaler var det full rusch under hela lördagen. Även deras pengar går till olika biståndsprojekt, men den här lördagen gick hela dagskassan till Världens Barn.

Ulla Forsberg från Ljusne var en av många som passade på att fynda.

– Jag har hittat kläder till barnen, en av döttrarna vill ha lite udda kläder. Sen blir ju inte saken sämre av att pengarna går till Världens barn, säger hon.

Sture Johnson är föreståndare för Erikshjälpens butik i Söderhamn. Han berättar att innan dagen var över hade de sålt för 35 418 kronor. Pengar som oavkortat går till nödställda barn.

Mer läsning

Annons