Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdtagare felaktigt inlåst

Tvångsvården blev frivillig - men trots det blev personen kvar på låst avdelning på behandlingshemmet.
Händelsen anmäls nu till Socialstyrelsen.

Annons

Socialförvaltningen i Söderhamns kommun har anmält ett missförhållande på Älvgården i Hedemora till Socialstyrelsen.

I slutet av april beslutade socialnämnden i Söderhamn att tvångsomhänderta en person enligt LVM, lagen om vård av missbrukare. Personen placerades på en låst avdelning på Älvgården i Hedemora.

Några dagar senare samtalade en socialsekreterare med den tvångsintagne personen, och de enades om att vården skulle övergå till att vara frivillig. Personen borde då omedelbart ha flyttats över till en öppen avdelning på behandlingshemmet, men detta inträffade inte.

Beslutet om att vården skulle vara frivillig faxades till Förvaltningsrätten i Falun, men nådde inte behandlingshemmet förrän fyra dagar senare. Personen flyttades då genast till öppen avdelning.

För att detta inte ska upprepas gör Söderhamns kommun nu en Lex Sarah-anmälan till Socialstyrelsen. I anmälan står att rutinerna skärps.

Beslutet omändrad vård ska faxas till Förvaltningsrätten, samtidigt som det skickas till den institution där den intagna personen får vård. Den intagne ska få ta del av faxet och även muntligt få reda på vad som har beslutats.

Mer läsning

Annons