Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var tredje söderhamnare känner otrygghet

/
  • – Polisen borde synas mer ute på stan, särskilt på kvällar och helger, och gärna patrullera till fots ibland, tycker Ulla, som medvetet väljer platser där många rör sig då hon går ut med hunden.

Trots mycket arbete för att förbättra tryggheten i kommunen känner sig många söderhamnare fortfarande osäkra. 30 procent av invånarna är rädda för att bli utsatta för misshandel eller inbrott. Och 2011 placerar sig Söderhamn i den allra nedersta delen av kommunernas trygghets- och säkerhetslista.

Annons

Baserat på enkäter, polisstatistik, larmstatistik från 112, samt kommunernas krisberedskap och stöd, har SKL, Sveriges kommuner och landsting, med tema brottsförebyggande arbete redovisat fjolårets statistik.

Habo kommun i Västergötland toppar säkerhets- och trygghetslistan när det gäller fjolårsstatistiken. Längst ner av 285 kommuner där komplett underlag finns hamnar Malung-Sälen.

Något högre upp, på 264:e plats finns Söderhamn, som halkat ned 12 placeringar sedan i fjol. Tryggast i Gävleborg är Ovanåker, som klättrat 11 placeringar till 23:e plats.

För Söderhamns del har våldsbrotten ökat med 117 procent jämfört med 2010, och kommunen toppar länsstatistiken med 12,4 brott per 1000 personer.

Rapporterna riktar sig i första hand till kommunledningar och syftet är att stimulera till diskussion kring trygghet och säkerhet.

I fråga om krishantering och larmstatistik är Sven-Erik Lindestam (S), kommunstyrelsens ordförande, nöjd med resultatet och hoppas kommunens satsning på förebyggande ungdomsarbete på sikt ska förändra situationen, även vad gäller våldsbrottstatistiken.

– Det är självklart inte kul att det ser ut så här. Att komma till rätta med känslan av upplevd trygghet är inte lätt, men det går att göra saker, det visar vår offensiva satsning på förebyggande arbete med ungdomar. Vi har ett lugnare läge i dag än för 4-5 år sedan, tack vare ungdomslyft, rådslag och andra aktiviteter.

Mer läsning

Annons