Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var fjärde elev fick för högt betyg

Norrtullskolan är tredje sämst i Sverige enligt Skolinspektionens stickprov av nationella provet. Var fjärde elev har fått för högt betyg på delprovet i engelska.

– Det är en stor avvikelse. Det måste vi titta på, säger Esbjörn Lindgren, rektor på Norrtullskolan.

Annons

Av ungefär 100 granskade nationella prov på Norrtullskolan i Söderhamn så hade 41 rättats med en negativ avvikelse. Mer än fyrtio procent av proven i årskurs 9, engelska delprov c, hade fått för högt betyg enligt Skolinspektionen. Det är tredje mest i hela mätningen, bara överträffat av Lindboskolan och Kumla skola i Tyresö. Esbjörn Lindgren, rektor skolår 7-9 på Norrtullskolan, blir förvånad över beskedet.

– Rent spontant låter det som väldigt mycket. Samstämmigheten borde vara större än så. Vi får analysera de här siffrorna. Men det är inte säkert att betyget på nationella prov blir samma som eleven får i kursen, säger han.

Kan man lita på lärarens bedömning?

– Nationella prov är bara ett delmoment. Och mycket annat vägs in i bedömningen. Jag hoppas inte det här ska påverka trovärdigheten, säger Esbjörn Lindgren.

Hur ska ni komma tillrätta med problemen?

– Vi måste vara mer noga. Man ska inte sitta ensam som pedagog med rättningen. Vi borde samordna bedömningarna. Bedömningar är visserligen subjektiva. Men det ska inte vara lättare eller svårare att få bra betyg, beroende på vilken skola man går på. Speciellt inte i en liten kommun som Söderhamn, säger han.

Mer läsning

Annons