Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vallviks Bruk tvingas till biorening

/
  • Nu är det biorening som gäller för Vallviks Bruk. Om två år ska en ny anläggning vara tagen i drift.

Högsta Domstolen tar inte upp fallet med biologisk rening vid massafabriken i Vallvik. Därmed skrivs sista kapitlet i striden om reningen av fabrikens utsläpp av processvatten. Rottneros tvingas till storinvestering i fabriken.

Annons

Efter ett och ett halvt års funderande har Högsta Domstolen, HD, i dagarna beslutat att inte ge Rottneros prövningstillstånd vad gäller miljödomen mot Vallviks Bruk.

Rottneros hade begärt att HD skulle pröva Miljödomstolens dom (2007) och Miljööverdomstolens (2008).

HD:s beslut innebär att en mångårig kamp mellan länsstyrelsen och massafabrikens ägare nu är över. Nu är det biorening som gäller.

Inom Rottneros har man redan lagt sig i startgroparna för dels en ny reningsanläggning – intern och extern – dels en 20-procentig produktionsökning av specialmassa.

Den totala kostnaden för investeringen kommer att ligga klar om ett halvår. Rottneros har, som tidningen tidigare berättat, reserverat en halv miljard för arbetena.

- Vi arbetar vidare med såväl interna som externa reningsmetoder. Det har redan gjorts en del insatser i fabriken. Men eftersom det blir en större produktion gör vi ett omtag i beräkningarna. Det blir troligen en biodamm, fast inte fullstor, säger tekniske direktören Ragnar Lundberg.

Biodammen kommer att ligga utanför fabriken, i anslutning till den nuvarande sedimenteringsdammen.

Om två år beräknas anläggningen vara tagen i drift.

Mer läsning

Annons