Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vaktmästaren en vardagshjälte

/
  • Under torsdagseftermiddagen kunde Patrik Mårtensson andas ut.  10 000 LED-lampor har just anlänt och nu har han och hans kollegor en arbetsdag på sig innan första advent.

Patrik Mårtensson fick en lysande idé. Byt ut alla glödlampor i ljusstakarna till LED-lampor. Tekniske chefen räknade fram stora besparingar och utnämner glatt vaktmästare Mårtensson till vardagshjälte.

Annons

I förra veckan började Patrik Mårtensson plocka med de 200 ljusstakar som ska upp i förvaltningshuset och lysa till första advent.

– Det är ju ett helsicke varje år att först hitta och byta ut lampor som gått sönder.

Framför allt är de gamla lamporna energislukande och håller inte länge.

Patrik Mårtensson kollade runt och hittade energisnåla LED-lampor som skulle passa. Han kollade fakta, priser och tillgång och presenterade idén för sin närmaste chef på kommunens centralservice, Marie Sundman. Hon tände och gick vidare till tekniske chefen Lars Stål. Tillsammans gjorde de en snabb kalkyl.

- Vi såg omgående en stor kostnadsbesparing. Patrik är en vardagshjälte, säger Lars Stål.

Förslaget klubbades igenom på stört och Patrik Mårtensson beställde 10 000 lampor.

Enbart för förvaltningshusets 200 stakar räknar Lars Stål med en kostnadsbesparing på 4 677 kronor. Då ska man komma ihåg att ljusstakar också upp i servicehus, skolor, bibliotek, hemtjänsten med flera platser.

– Det skulle förvåna mig om de är färre än 200, uppskattar Lars Stål.

Förutom kostnadsbesparingen håller LED-lamporna längre. Man räknar med 10 000 brinntimmar per lampa att jämföra med 1 000 timmar för de gamla.

Utebelysningarna i Söderhamn har också bytts ut till LED-lampor. Det gäller bland annat girlangerna på Gågatan, i träden efter Gågatan och på Rådhustorget samt julgranarna vid Resecentrum. Det som återstår att fixa inför nästa år är belysning till stora julgranar.

 

 

 

Mer läsning

Annons