Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvisas till ett av världens ofriaste länder

/
  • Det är hårda tider för Rustam Gaffarov och hans familj Vladik, Irina och Marina Dronova. Innan veckan är slut kan familjen vara splittrad.

Familjen Gaffarov-Dronova får inte stanna i Ljusne. När skolterminen är slut ska de utvisas till Tadzjikistan, där pappa Rustam riskerar ett långt fängelsestraff för att ha lagt näsan i blöt.

Annons

Rustam Gaffarov är en före detta flygledare och fackföreningsman som hamnade i trubbel i hemlandet Tadzjikistan efter att ha kritiserat korruptionen på sin arbetsplats och ställt för många frågor om en annan fackföreningsmans död.

Han anklagades för att ha förolämpat landets president och blev plötsligt bortförd, hotad och svårt misshandlad av säkerhetspolisen.

När det gick upp för honom att han riskerade ett långt fängelsestraff för brott han inte begått gick Rustam under jorden. Tillsammans med frun Marina Dronova och barnen Irina och Vladik lyckades han ta sig till Sverige sommaren 2008.

Här har de fått avslag efter avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd.

- Nu är alla dörrar är stängda och jag vet inte hur vi ska hitta ut, säger Rustam Gaffarov när tidningens reporter träffar familjen i lägenheten i Ljusne.

Deras ansökan om asyl avslogs eftersom Migrationsverket menade att familjen inte kunde bevisa att händelserna skett på det sätt som de påstod.

Domen överklagades då till Migrationsdomstolen som inte ansåg att familjen kunde styrka att de var flyktingar i lagens mening.

Efter ett tredje avslag gick Rustam Gaffarov vidare med att ansöka om arbetstillstånd. Under nästan åtta månader hade han jobbat som timanställd på Skogsstyrelsen och ordnade ett anställningskontrakt för ytterligare ett år framåt. Det skulle kunna vara skäl nog för att få stanna.

Men hans ansökan kom in några dagar för sent och behandlades därför aldrig. De har försökt överklaga sedan dess eftersom förseningen berodde att deras advokat skickade avslagsbeslutet till fel adress så att det valsat runt i postgången under flera viktiga dagar.

Men de har inte fått något gehör. I slutet av februari kallades familjen till polisstationen i Söderhamn där de fick veta att de skulle utvisas.

Vad som händer sedan vet de inte. Rustam är övertygad om att han kommer att sättas i fängelse i minst 10 år om de tadzjikiska myndigheterna får tag på honom. Även Marina riskerar fängelsestraff eftersom hon lämnat Tadzjikistan utan tillstånd att göra det.

- Vi känner oss som djur som är fångade med massa hundar runtom som skäller. Och vi kan inte bevisa något, säger Rustam Gaffarov.

Men familjen har inte gett upp hoppet. Läs mer om deras kamp i onsdagens Söderhamns-Kuriren.

Mer läsning

Annons