Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utveckling och aktivitet är Petris drivkraft

/

Att gå upp klockan fem på morgonen och träna är lika viktigt för Petri Berg som att vara bra på sitt jobb och att ständigt utvecklas. Men på 40-årsdagen ska han vila ut på en strand med familjen.

Annons

Petri Berg föddes på Skytten i Söderhamn, där han tillbringade sina första sex år innan flyttlasset gick till Bergvik.

Där började han spela fotboll i IFK Bergvik, som ännu betyder mycket för honom.

– De är i mitt hjärta, fastän jag inte har tid att engagera mig just nu, säger han.

Han är uppväxt med finska föräldrar och med rättesnöret att man alltid ska göra rätt för sig. Han jobbade extra på livsmedelsbutiken i Variant från åttan tills han gick ut gymnasiet och har fortsatt med intensiva år av arbete och studier sedan dess.

– Det är roligt att möta nya människor. Så jag trivdes jättebra på livsmedelsbutiken, säger Petri Berg.

Efter gymnasiet började han på Ericsson, där han blev kvar i tre år innan han började studera och blev ingenjör med masterexamen i elektroteknik.

Läs också: Bostadsbrist lyfts i ny länsrapport

– Det var väldigt populärt att bli ingenjör med inriktning mot telekommunikation på den tiden, säger han.

Och det var under den utbildningen som hans intresse för ekonomi vaknade till liv. Petri Berg läste till ekonom parallellt med de andra studierna, innan han blev erbjuden en tjänst som industridoktorand på ett företag långt in i dalaskogarna.

– Jag mötte mycket duktiga människor som brann för det de gjorde, och vi konkurrerade med Asien. Företaget erbjöd mig jobb för framtiden och många tyckte att det var konstigt när jag tackade nej. Men det kändes inte rätt för mig, och det blev så splittrat att bo i Björbo och jobba mot KTH i Stockholm samtidigt som jag hade ett annat boende i Söderhamn, berättar Petri Berg.

Så han slutade där efter ett och ett halvt år och flyttade tillbaka till Söderhamn, där en annan tjänst väntade.

I ett år jobbade han som ekonomiansvarig på en förening som förmedlade mark- och anläggningstjänster, innan han blev erbjuden en tjänst som ekonomichef på Faxeholmen. Det var år 2007, samma år som han träffade sin blivande fru Jessica. Han var 31 år och klev in i bostadsbranschen, där han blev fast.

– Det kändes rätt på en gång. Jag trivs jättebra här med både medarbetare och mötet med andra människor. Vi jobbar med deras hem- och livsmiljöer, och har möjlighet att påverka, säger Petri Berg.

Läs också: Faxeholmens julklapp: inga hyreshöjningar nästa år

År 2010 blev han efter en rekryteringsprocess erbjuden tjänsten som vd på Faxeholmen. Året efter fick han sin första son, Ivar, och ytterligare två år senare kom sonen Rune.

– Att få barn är det största som hänt mig. Jag får kramar av dem båda när jag kommer hem, säger Petri.

Och visst finns det tid för familjen trots hans fullspäckade schema.

– Vi brukar åka ut i skärgården, där svärföräldrarna har en stuga. Dalafjällen eller skogar och berg i Söderhamn är andra favoriter.

De gillar att åka skidor och skridskor, och tänker inviga barnen i utomhusaktiviteterna.

– Ivar testade utförsåkning redan när han var tre år. Jag hoppas lite på att sönerna hittar till idrotten och föreningslivet när de blir större. Det är en jättebra skola, säger han.

Petri Berg och Jessica har renoverat i fyra år och monterat upp två kakelugnar sedan de köpte det gemensamma huset. De är båda diplomerade kakelugnsmakare och har ett stort intresse för snickeri och hantverk.

Varje vardagsmorgon går han själv upp klockan fem för att träna. Han gillar att ta ut sig och behöver egentiden.

– Träningen håller mig frisk. Jag har inte haft en enda sjukdag från jobbet, säger han.

Läs också: "Här ska man kunna bo livet ut"

Han betar av en avancerad chefsutbildning på högskolenivå också, vilket innebär några resor till Stockholm varje månad, så tiden är dyrbar och tv-tittande hinns inte med.

Nu närmar sig Petri Bergs 40-årsdag. Den ska han fira med sin familj under sin treveckorssemester vid en strand på andra sidan jorden.

Frågan återstår bara; varifrån kommer orken, motivationen och drivet?

– Jag är en tävlingsmänniska. Jag gillar att utmana mig själv, att utvecklas och att kunna påverka miljöer och människors liv i Söderhamn som jag älskar. Jag tycker om det jag gör, och lever i nuet, säger Petri Berg.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons