Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utställning: Kläderna som ska få oss att skämmas

/
  • Utterskinnsmössan fick en kvinna i Delsbo bära i stället för brudkrona när hon skulle gifta sig. Hon straffades för att hon blivit gravid före äktenskapet, medan brudgummen kom undan.
  • Under ytan heter utställningen på Kvarnen i Söderhamn. Elever från regionen deltar också med verk de skapat om dagens klädnormer. Här en kanin i bur.
  • Smarta textilier avslöjar mönster och ord när de värms med fläkt.
  • Risskulptur av Margareta Danhard.
  • Skravelkrona.
  • Den gråtande bruden står framför altaret i Delsbo kyrka i utterskinnsmössan som hon tvingas ha på sig som straff för att hon redan är gravid.

Det handlar om klädnormer och skamplagg förr och nu. Efter att ha visats i Ljusdal och Delsbo, har konstnären Margareta Danhards utställning Under ytan nu nått Söderhamns konstförening och Kvarnen i Söderhamn.

Annons

Utställningen, där också ungdomar från regionen medverkar, utgår från en kvinna på 1700-talet som blir tvingad att gifta sig i en ful utterskinnsmössa i stället för kyrkans fina brudkrona, eftersom hon är gravid.

LÄS MER: Skäms kvinna

Margareta Danhard från Färila har utifrån berättelsen om "Utterskinnsmössan" forskat vidare om klädnormer förr och nu. Hon konstaterar att arvet från 1700-talets förnedringshandlingar gör att vi fortfarande ser kvinnor som något som samhället äger, även om det uttrycks på annat sätt.

– I dag kallas unga tjejer för hora, vilket förr betydde ogift moder, något skamligt, berättade Margareta Danhard när utställningen visades på Tingshuset i Delsbo under hösten.

Förutom modellen av bruden i en mössa med korsvisa utterskinn, visas också historiska belägg för olika skamplagg och exempel på hur ungdomar i dag ser på de normer som finns. Några elever från Slottegymnasiet i Ljusdal har bidragit med en kort näsduksklänning med sminknäsdukar som kjol och mycket hud kring byst och ben, som får representera dagens skamplagg. På 1800-talet var det skamligt att ha huckle, "näsduk" i stället för en "finka" när man gick bort, och även i dag sägs bland en del unga att den tjej som har för kort kjol, "har näsduk".

LÄS OCKSÅ: Budskapet går fram med hjälp av smarta textilier

Utställningen, som pågår till den 7 februari, kommer att ha en del aktiviteter riktat mot ungdomar. Bland annat ordnar Drömverkstan några workshops kring temat.

Fler av Margareta Danhards "utterkvinnor" kan för övrigt ses på Hälsinglands museum just nu, i samlingsutställningen Arvbetagelse, där åtta konstnärer tolkar det textila arvet.

LÄS MER: Se det textila kulturarvet på annat sätt

Söderhamns konstförening hör till de mer aktiva i Hälsingland. Nästa utställning invigs den 13 februari och då ställer kände Söderhamns-konstnären Nils Törnqvist ut tillsammans med sin dotter, Pamela Törn Skoglund. Därefter, i mars, blir det en utställning med klädskaparen Ewa i Walla och i april kommer graffitikonstnären Rolfcarlwerner från Gävle.

LÄS MER: Här är integrationsprojekten som får pengar av Region Gävleborg

Det blir två konstresor under våren, och två lördagar viks åt konstfilm på Biografteatern i Kilafors. Där visas utställningar på Vincent Van Gogh-museet i Amsterdam och den stora Matisseutställningen på Tate Modern i London. Föreläsningar och Kulturvänscafé är andra ambitiösa arrangemang i föreningens regi.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons