Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utrikeskorre lyfter Söderhamns flyktingmottagande

/
  • Derek Scally träffar Edinah Masanga som jobbar på Centrum för alla.
  • Anna Idell engagerar sig på många sätt för att hjälpa nyanlända vidare i livet.

Många européer tycker att Sveriges flyktingmottagande är naivt. Nu är korrespondenten Derek Scally i Söderhamn för att bevisa motsatsen.

Annons

Den irländske Berlin-korrespondenten Derek Scally befinner sig i Stockholm för att rapportera från Nobelprisutdelningen.

Av en slump fick han höra talas om Söderhamn av helahälsinglands ledarskribent Patrik Oksanen. Dagen efter tog han tåget hit och tillsammans med oppositionsrådet Magnus Svensson (C) besökte han bland annat SFI och frivilligorganisationen Centrum för alla. Detta för att kunna förmedla till sina läsare i The Irish Times om något han tycker att Irland och flera andra EU-länder missat.

– Bara för att Sverige är medvetna om att de kan hjälpa till, betyder det inte att resten kan låta bli att agera.

Det som framför allt är problematiskt, tycker Derek Scally, är att flyktingmottagandet är ojämnt fördelat. Han menar att det bara kommer att fungera om Europas länder delar ansvaret med varandra.

Läs också ledaren: Irish Times på besök i Söderhamn

På Centrum för alla träffar han Anna Idell och andra som arbetar på eller besöker samlingsplatsen. Ett möte han är väldigt tacksam över.

– Irländarna tror att Sverige och Tyskland är naiva. Men Anna Idell inte är dum, hon har ett helhetstänk, säger han.

Anna Idell ser möjligheterna och hennes engagemang är stort och brett. Av otaliga asylsökande brukar hon få höra samma sak:

– Anna, det känns som att komma hem.

Läs mer: "Här har vi integration på riktigt"

Magnus Svensson (C) ordnade mötet med kort varsel, men hoppas att Derek Scally trots det kan få en så bred bild som möjligt.

– Söderhamn har många goda exempel och vi var bra på att ta emot flyktingar redan under Balkankrisen. Men jag vill ge honom alla delar. Vi hoppas kunna besöka grundskolan och Derek kommer även att kontakta ett annat politiskt parti, säger han.

– Jag hoppas att han kan förmedla att läget är ansträngt, men att det inte håller på att kollapsa.

Mer läsning

Annons