Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utgivare för nazistsajt nekas ny rättegång – fängelsedom står fast

Söderhamnaren Martin Saxlind dömdes till fängelse efter det uppmärksammade upploppet i Kärrtorp. Han ville frias, men det blir ingen rättegång i Högsta domstolen.

Annons

Den 15 december 2013 hölls en manifestation mot rasism och fascism i Kärrtorp i södra Stockholm. En grupp motdemonstranter kom till platsen och det blev en våldsam sammandrabbning.

Läs opinionstexten: Att ge sig på barnfamiljer och pensionärer är ynkedom

Söderhamnaren Martin Saxlind var en av dem som åtalades och fälldes för våldsamt upplopp. Han dömdes till sex månaders fängelse i Södertörns tingsrätt i september och domen fastställdes av hovrätten i februari.

Saxlind har tidigare bott i Hudiksvalls kommun och har en framträdande roll inom nynazistiska Svenska motståndsrörelsen, som ansvarig utgivare för sajten Nordfront.

Läs om rättegången i höstas: Anklagade tiger om attacken i Kärrtorp

Han överklagade domen till Högsta domstolen i hopp om att frias. I överklagandet framhölls att han var på plats som journalist för sajten, och inte aktivt deltog i upploppet.

Läs mer: Döms till fängelse trots nya uppgifter i hovrätten

Nu står det klart att fallet inte ska prövas igen. Högsta domstolen har beslutat att inte meddela prövningstillstånd, och det innebär att hans fängelsestraff står fast.

Under rättegångarna i tingsrätten och hovrätten visades filmklipp från händelsen, bland annat från Svenska motståndsrörelsens egna beslagtagna filmer.

På filmklippen syns hur Martin Saxlind tillsammans med ett 30-tal män tågar mot Kärrtorps centrum, där manifestationen pågår.

Mer läsning