Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utebliven vinter värmer

/
  • Karina Nylander som är ansvarig för drift och underhåll av kommunens är nöjd med den snöfattiga milda vintern även om hon inte vågar ropa hej. Hon påminner om att det ett år kom en halvmeter i maj.

Den snöfattiga vintern och ett kvicksilver som inte dykt allt för djupt får tekniska chefen Lars Stål att le.

För kommunen handlar det om miljoner i skillnad mot förra vintern.

Annons

Den gångna milda vintern är en ekonomisk vinst för kommunen. Men det finns både plus och minus i redovisningen.

Snöröjningen har den här vintern hittills kostat 4,7 miljoner kronor, att jämföra med fjolårets 13,2 miljoner. Och 2010 låg inte långt efter med 12,8 miljoner.

Tre gånger under hela vintern har hela snösvängen jobbat. Det var den 19 december, 22 januari och 2 februari. Det kan jämföras med fjolåret då full styrka var ute 25 gånger.

Karina Nylander, som är ansvarig för drift och underhåll av kommunens gator, berättar att vintern 2010-2011 var extrem och spräckte budgeten med råge. Det finns statistik för många år tillbaka och den visar att det i snitt krävs 13 hela snösvängar. Det ger en kostnad på drygt 9 miljoner kronor. För att inte enskilda år ska belasta verksamheten för hårt läggs budgeten över fyra år, det ger ett mer rättvist utslag.

- Förra året spräckte vi budgeten med fyra miljoner, de pengarna fick vi tillbaka i år, säger Karina Nylander och fortsätter:

- Det känns riktigt bra, även om jag inte vågar ropa hej. Vi vet ju inte om snön kommer i mitten av oktober.

Det är fler som gnuggar händerna en vinter som denna. Tekniske chefen Lars Stål är mycket nöjd. Kommunen har lokalytor på ungefär 175 000 kvadratmeter och de kostar att värma upp.

I en jämförelse med fjolåret konstaterar han att kommunen bara under januari och februari sparat in två miljoner kronor, från kostnader på ungefär nio miljoner kronor till sju.

- En mild vinter betyder mycket för kommunen, det är positivt att det är varmt, säger Lars Stål.

Han poängterar att även om förbrukningen av el och värme varit lägre i början av året än normalt, så skvallrar det inte om fortsättningen. Det kan bli kallt resten av året.

- En minskad energiförbrukning är alltid bra. Det är inte bara en vinst för oss det är även bra för miljön.

Mer läsning

Annons