Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Urix invigdes på torsdagskvällen

/
  • En strid ström av ungdomar med åsikter har intagit Söderhamn. Maja Christoffersson, mitten, från Sollentuna, var en av dem.

700 unga samlas för att diskutera, debattera och delta i workshops i Söderhamn i helgen. Under torsdagskvällen invigdes åsiktsfestivalen i Stadsparken.

Annons

Du kanske har sett sprayade fotspår, pilar och ballonger längs med vägen från Resecentrum ner mot centrum. Det är för att tåglasterna med ungdomar ska hitta till Urix.

Under torsdagen checkades deltagarna in på Norrtullskolan och vid sjutiden var det invigning i Stadsparken med musik och underhållning. En timme innan gick deltagarna i parad från Norrtull till parken.

På fredag och lördag hålls över 30 workshops och andra aktiviteter på Verkstäderna, Kutlurens Hus, Staffangymnasiet, CFL och Norrtullskolan.

Frågor som kommer diskuteras är bland annat demokrati, jämställdhet och miljö.

- Det känns sjukt roligt, det är ett kreativt kaos. Folk har börjat strömma in, det är inte längre nåt vi fantiserat ihop, säger projektledaren Anna Glas vid tretiden på torsdagen.

• Vad ser du mest fram emot?

- Jag ser faktiskt fram emot lördagskvällen mest. Då är det disco på Kulturens hus. Det är då det blir mest socialt för min del då jag kan mingla med deltagarna, under workshopsen kommer jag inte kunna göra det. 

- Kommer Söderhamnarna märka av att vi har en festival i stan?

- Skulle man råka fara förbi Norrtullskolan där jag är nu så skulle man märka det, säger Anna Glas.

 

Läs mer i fredagens Söderhamns-Kuriren

Mer läsning

Annons