Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppdrag: Halvera energibehovet

/

Ett lag från Högskolan i Gävle testar nu elva fastigheter i jakten på energislukare.

– Vi undersöker byggnadernas energiprestanda men tittar också på ventilation och komfort, säger Jan Akander.

Annons

Det två man starka teamet från Högskolan i Gävle bär på mätare och sladdar. De monterar upp en fläkt i balkongdörren och tätar ventilationen i lägenheten på söder i Ljusne.

Fläkten skapar ett undertryck i lägenheten. Det gör det enklare att upptäcka luft som tar sig in i lägenheten. Genom att mäta tryckskillnaderna får man ett mått på hur många liter per sekund och kvadratmeter som läcker.

– Vanligast är det med luftläckage kring fönster och dörrar, säger Gustav Persson.

Projektet som fört honom och Jan Akander till Bruksgatan drivs av länsstyrelsen. Målet är att kunna föreslå fastighetsägarna energibesparingar på 50 procent. Det skulle innebära en minskad klimatpåverkan med 75 procent.

Objektet för dagen är ett trähus som byggdes under första halvan av 1950-talet och undersöks mest av intresse. För några veckor sedan monterade samma team sin mätapparatur i ett grannhus som är tillverkat i lättbetong. Nu vill man se hur det skiljer sig från trähuset även om de redan anar resultatet. Hus av lättbetong är generellt tätare.

– I just den här byggnaden får man fundera starkt över om man ska renovera fönstren eller byta ut dem mot modernare, säger Jan Akander.

Moderna fönster har reflekterande beläggningar på glasrutorna och "spalten" mellan fönsterrutorna är fylld med ädelgas.

– De här gamla innerutorna är kallare eftersom de inte håller värmen lika bra. Då känner man visst obehag och skruvar upp värmen på de här, säger Jan Akander och klappar om elementet.

Det är ordentligt uppskruvat i Ljusnelägenheten. Lufttemperaturen ligger mellan 25 och 26 grader. Det beror inte på de pågående testerna utan på att de som bor där gillar värme.

Trots värmen råder stora temperaturskillnader i lägenheten. Det visar högskoleteamtes värmekamera.

Ytan på det varma elementet visar 40 grader samtidigt som den svalaste ytan visar på drygt 20 grader, i ena hörnet av vardagsrummet.

– Det är oftast svalast i hörnen där man har haft svårt att isolera, säger Gustav Persson.

Nästa vecka ska mätningarna av de elva fastigheterna vara klara. Med hjälp av datorsimuleringar tar man sedan fram de mest effektiva förbättringarna. Arbetet väntas vara klart mot slutet av året.

Huruvida de föreslagna förbättringarna sedan genomförs är upp till fastighetsägaren.

Mer läsning

Annons