Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ungdomarna är ju vår grund"

/
  • Annica Norlin har en bakgrund på bland annat Arbetsförmedlingen och märker redan att det är en fördel i hennes nya jobb som ungdomssamordnare.

Söderhamn har fått en ny ungdomssamordnare. Annica Norlin har haft tjänsten i en vecka och berättar att det var helt självklart att söka jobbet, som till stora delar handlar om att ge stöd och lyssna på kommunens unga.

Annons

– Tjänsten tilltalade mig. Jag har själv funderat på vad man gör för ungdomar som faller mellan stolarna. Redan på arbetsintervjun kände jag att "här kan vi skapa något", säger Annica Norlin, som precis flyttat in på kontoret i förvaltningshuset.

Enligt skollagen har varje kommun ett aktivitetsansvar för ungdomar i åldrarna 16 till 20 som inte påbörjar eller fullföljer en utbildning på gymnasie-, gymnasiesärskola eller annan utbildning. Ansvaret handlar om att vara informerad och föra statistik om vilka ungdomar det gäller och att erbjuda dem individuella åtgärder som ska motivera till utbildning.

När en ungdom hoppar av gymnasiet, tar studenten utan fullständiga betyg eller helt enkelt inte går vidare efter nionde klass är det ungdomssamordnarens jobb att höra av sig för att se om personen behöver hjälp med något.

– Ungdomarna är ju vår grund här i Söderhamn. De kanske inte vet vart de ska vända sig och då kan det vara bra att ta kontakt med mig, säger Annica Norlin och fortsätter:

– Jag hoppas kunna bli den personen som de kan få stöd och råd av. Att lyssna på dem är det absolut viktigaste.

Innan hon började som ungdomssamordnare arbetade Annica Norlin på Arbetsförmedlingen i Gävle och för två år sedan startade hon ungdomsprojektet Your challenge tillsammans med Anna Idell, Frida Olsson och Jenny Näsström. Projektet gick ut på att uppmuntra elever i årskurserna 5 till 9 att göra bra ifrån sig i skolan. De erfarenheterna är värdefulla i hennes nya jobb.

– Det märks nu att det är en fördel, eftersom det här går hand i hand med jobbet på Arbetsförmedlingen.

Än så länge har Annica Norlin bara jobbat i en vecka. Exakt hur tjänsten kommer att se ut är därför inte klart än. Nu ligger hennes fokus på att nätverka med de olika verksamheterna i kommunen som hon kommer att ha kontakt med, som Högtrycket, Staffangymnasiet och Barn- och ungdomscenter. Men det handlar också om att berätta för ungdomar att hon finns till hands om det behövs. Nästa vecka skickas de första breven med information och kontaktuppgifter ut.

– Jag vill att ungdomar ska våga ta kontakt och att jag ska vara en synlig person. Jag hoppas på att jag ska nå ut till dem, säger Annica Norlin.

Mer läsning

Annons