Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomar kör trimmat

/
  • De bryr sig inte om att det är olagligt, mopederna trimmas ändå till maxfart. Det är ett ovanligare fenomen hos tjejerna, men det finns där. Tjejen på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Fyra av tio ungdomar kör trimmade mopeder. Ett enkelt sätt att köra fortare, och fortare.
– Jag trimmade upp min från 30 kilometer i timmen till 130, säger en 17-årig mopedkille.

Annons

För en tusenlapp kan mopeden gå 40 kilometer i timmen snabbare än svensk lag. Men kan du skruva, då är begränsningarna nästan obefintliga. 30 kilometer i timmen kan bli 130 med några skruvdrag.

– Man trimmar mopeden för att den ska gå fortare. Men sen handlar det också om att det finns de som tycker om att skruva och är ute efter det mer än farten, säger en 17-årig mopedist.

I årskurs åtta började han trimma sin Honda mt5 och triggades av utmaningen och kompisarna som gjorde samma sak.

– Man måste kunna sin sak. Nästan vem som helst kan trimma sin moped till att gå 80 kilometer i timmen, men därifrån är varje kilometer en utmaning. Man får kämpa för dem.

Mopeden går numera 130 kilometer i timmen och förutom någon vurpa här och där på frostigt väglag är han inte orolig över några konsekvenser. Även om det finns ett tydligt samband mellan trafikolyckor och trimmade mopeder.

– Man är inte direkt orolig för olyckor, men jag tänkte på bromsarna när jag började åka i 100 kilometer i timmen. De höll ju inte, eftersom de var gjorda för att gå runt 40. Men ja, då fixade jag det med genom att förstärka dem. Man vill ju inte ha en bromssträcka på 300 meter precis.

Enligt en ny undersökning från Trygg-Hansa kör 32 procent av alla mopedister trimmade mopeder. Det är vanligare bland killar där 43 procent kör, eller har kört, en trimmad moped.

– Jag tror att det skulle vara mindre vanligt med trimmade mopeder om mopederna gick fortare från början. De går för sakta som det är nu. Då skulle bara de som tycker om att skruva fortsätta trimma, säger den 17-åriga mopedisten.

Mer läsning

Annons