Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga vill inte jobba

Gänget som jobbar med att ordna anställning till Söderhamns unga vet inte vad de ska ta sig till. Jobb finns, men de unga vill inte ha dem.
De går hellre arbetslösa än tar ett trist jobb.

Annons

Söderhamn hade bland Sveriges högsta ungdomsarbetslöshet.

Så är det inte längre. Nu ligger vi bättre till än rikssnittet. Mycket tack vare Högtrycket, som beskrivs som ett unikt samarbete mellan Arbetsförmedlingen, kommunen och Försäkringskassan.

- Vi har mängder av studiebesök som vill titta på hur vi har lyckats, säger Mats Frelin på kommunen.

Många ungdomar är duktiga på att anpassa sig till arbetsmarknadens krav, och ta de jobb som finns. Men det finns en stor grupp som inte verkar beredd att anstränga sig över huvud taget för att försörja sig själv. Många är inte beredda att ta ett trist jobb i väntan på något man vill göra.

- Det är som att de har missat kopplingen mellan jobb och försörjning. Jobb är något som man har för att det är roligt, säger Birgit Kallerhult, chef för försörjningsenheten på socialen.

Många struntar i att gå på rekryteringsmöten med företag, trots att det är obligatorisk närvaro för de arbetslösa ungdomarna. Ett annat exempel är en ung arbetssökande sa att hon inte kunde ta en praktikplats eftersom hon skaffat hund.

- Det är som att vi inte lyckats knäppa på vuxenströmbrytaren, säger Mats Frelin, chef för Resurscentrum.

Läs fler exempel i onsdagens Söderhamns-Kuriren.

Mer läsning

Annons