Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga vill bo kvar

/
  • Fredrik Backman, 22, Söderhamn:

– Jag gillar Söderhamn och har mitt jobb här. Det bästa är nog sommaren och skärgården. Jag tänker bo kvar.
  • Sanna Löfstrand, 20, Söderhamn:

– Just nu vill jag bo här men till årsskiftet flyttar jag nog. Här finns inte så mycket jobb. De flesta jobbar antingen på McDonalds eller TP. Jag vill se mig omkring lite. Men jag kanske kommer tillbaka när jag är äldre.
  • Wael Kribi, 15, Ljusne:

– Det är fint här, men tråkigt. Jag vill flytta till en stor stad där jag kan vara ute efter klockan tio utan att behöva oroa mig för hur jag ska ta mig hem. Stockholm eller Göteborg kanske. Där kan jag läsa på universitet också.

Unga vill stanna i Söderhamn, visar en undersökning som gjorts med Söderhamns gymnasister. På sex år har antalet ungdomar som planerar att stanna ökat från tre till 26 procent.

Annons

Förra året minskade Söderhamns befolkning med 200 personer på grund av utflyttning, enligt Statistiska centralbyrån. Men attityden hos unga som nyss tagit studenten kan vara på väg att vända. Två enkäter gjordes 2003 och 2010 med 250 elever, som visar en 23 procentlig ökning av antalet unga som kan tänka sig att stanna i Söderhamn.

Andelen som planerar att flytta och inte komma tillbaka har minskat från 31 till 21 procent. Anledningen till ungdomarnas mer positiva syn på Söderhamn är många, menar ungdomsforskaren Lotta Svensson.

– De är stolta över sin hemort. Vardagen har blivit bättre helt enkelt. Kommunen kanske upplevs som mer tillgänglig för ungdomar och unga vuxna. Möjligheten att få jobb är lite större, säger Lotta Svensson.

Kommunen är väldigt nöjd med ungdomarnas förbättrade syn på Söderhamn.

– Det är ett kvitto på att kommunens ansträngningar varit värdefulla. Det är verkligen roligt, säger kommunalrådet Sven-Erik Lindestam.

Mer läsning

Annons