Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga tjejer solar mest

/

Sex av tio flickor i åldern 16–17 år har solat i solarium. Trots att de vet att det finns risker.

Annons

Det visar en undersökning som Strålsäkerhetsmyndigheten låtit göra.Ungdomar i allmänhet och unga flickor i synnerhet struntar i riskerna med solariesolning. Enligt en nyligen genomförd undersökning som Strålsäkerhetsmyndigheten beställt har 42 procent av ungdomarna i åldern 16–17 år solat i solarium under de senaste två åren.

Andelen tjejer, i samma ålder, som solar solarium är högst. Av dem har 58 procent solat i solarium. Av de ungdomar som använt solarium var en tredjedel under 14 år första gången de solade.

– Det är vetenskapligt bevisat att unga som solar löper ökad risk att få hudcancer, i synnerhet om de bränner sig. Från andra studier vet vi att alltför många ungdomar, cirka 30 procent, har bränt sig när de solat solarium, säger Ulf Wester, inspektör på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Undersökningen visar också att ungdomar solar solarium trots att de vet att det finns risker. Drygt 80 procent av de som säger att de solar i solarium tror att det är farligt.

Enligt Ulf Wester visar undersökningens resultat att en lagstadgad 18-årsgräns på solariesolning är ett måste för att minska användningen.

– Eftersom ungdomarna solar trots att de vet att det är riskfyllt är lagstiftning rätt väg att gå, säger han.

Mer läsning

Annons