Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung man till fängelse för flera våldsdåd

En Iggesundsman döms till fängelse i 1 år och två månader för bland annat rån och utpressningsförsök. Han måste också betala drygt 50 000 kronor i skadestånd.

Annons

En Iggesundsbo i 20-årsåldern döms nu för flera brott mot tre andra unga människor. Under rättegången för en vecka sedan berättade en kvinna om skräcken när två killar stormade in i bostaden i Söderala en natt i mars.

Hon hade tidigare på dagen gjort slut med sin pojkvän och åkt till en annan ung man. På natten kom hennes expojkvän dit och bar på ett slagträ. Hans kompis, Iggesundsbon, var beväpnad med ett järnrör som han bland annat slog i en garderobsdörr nära Söderalabons huvud. Iggesundsbon tog också ett strupgrepp på Söderalabon och försvann sedan med hans dator och tv -spel.

Tidigare den kvällen hade han dödshotat kvinnan via telefon och när de möttes i Söderala hotade han att döda henne om hon ringde polisen.

Några månader senare tog vänskapen mellan Iggesundsbon och kvinnans expojkvän slut, och i augusti misshandlade Iggesundsbon sin före detta kamrat i Iggesund. Anledningen ska ha varit att få pengar från honom och för att tvinga honom att ändra på det han berättat om den hotfulla natten i Söderala.

Iggesundsbon döms nu för rån, olaga hot, försök till utpressning och övergrepp i rättssak. Han ska betala totalt nära 50 000 kronor i skadestånd till de tre drabbade personerna; Söderalabon, kvinnan och hennes expojkvän. Dessutom ska han solidariskt med sin förre kamrat, expojkvännen med slagträt, betala ytterligare 5 000 kronor i skadestånd till Söderalabon som hotades.

Expojkvännen sade under rättegången att han hade känt sig tvingad att hålla i slagträt och följa med Iggesundsmannen till Söderalabon. Trots det dömer Hudiksvalls tingsrätt honom till skyddstillsyn för medhjälp till olaga hot. Domen kan överklagas till hovrätten senast den 8 oktober.

Mer läsning

Annons