Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung hamnar i finkan

/

[Ung utmanar del 2] Vad är vuxna inte så vassa på? I vår serie har Elin Ekengren och Tess Nylander utmanat polisen på brädspelet Tjuv och polis.

Annons

– Vi får se hur det här går, säger Daniel Källman och sätter sig ner bredvid spelplanen.

Då Jan Ekholm har tjugo polisår på nacken och Daniel Källman åtta, så är de väldigt erfarna. Men ungredaktionen vill ta reda på om de är lika bra på brädspelet Tjuv och Polis som de är på att fånga bovar i verkliga livet.

Polisen börjar. Jante och Daniel snackar taktik och funderar över vilka spelare de ska flytta.

– Dom ser ju lite vimsiga ut, säkerligen påtända, säger Daniel och småler.

De väljer en tydlig strategi och poliserna börjar röra sig mot bankerna för att förhindra rån.

Både Tess och Elin är i full gång. De är nästan framme vid bankerna då poliserna kommer ifatt och ligger tätt inpå. Som tur är, ligger tjuvnästet bara runt hörnet. Tjuvarna smiter in, och springer hem igen 2 000 kronor rikare. Poliserna är inte glada.

– Hade det här varit verkligheten så hade vi tagit er hundra gånger om, säger Jante. Och både han och Daniel knyter sina händer.

Tess har hunnit vidare och fått med sig 10 000 kronor från banken, men hon blir genast stoppad av Jante, och hamnar i finkan. Poliserna, som får en bonus på 1 000 kronor för varje 5 000 kronor rånarna har på fickan när de haffas, ligger nu lika med tjuvarna.

Spelet fortsätter och bovarna lyckas samla mer och mer pengar än poliserna, som börjar bli lite bittra.

– In med alla enheter, dom är oroväckande nära hamnen, skriker Jante, och han och Daniel börjar genast planera igen.

Både Tess och Elin verkar gotta sig över att chans till vinst är stor nu när dom leder med så mycket.

– Men glöm inte att vi har span på er, försäkrar Daniel och lutar sig tillbaka i stolen.

Polisradion tjuter och ett flertal andra poliser skriker åt varandra och behöver folk. Men Daniel och Jante är mer inställda på att fånga bovarna på brädet än några andra.

Varken Tess eller Elin har spelat det här spelet förr, ’’och det märks’’ tillägger Daniel lite kaxigt.

Efter ungefär en timmes spelande har Tess tagit sin sista tusenlapp. Hon blir tagen av självaste Ekholm, som för sista gången släpar in henne i finkan. Nu är det bara Elin kvar.

De flesta av pengarna har gått till spillo, men Elin dribblar bort poliserna för att sticka till tjuvnästet där hon tidigare gömt 2 000 kronor. Nu ska hon bara lyckas fly.

– Shit! Jag får panik nu!, harklar sig Elin och försöker ta sig till hamnen så fort som möjligt, för att sedan kunna segla iväg med pengarna.

Men slutar spelet här. Hon blir omringad och tas till finkan där hennes kollega Tess sitter. Och poliserna är malligare än någonsin.

– Det är som vanligt, rättvisan segrar, säger Jante och Daniel med glimten i ögat.

Mer läsning

Annons