Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Undersköterska efter chockbeskedet: "Det går inte att spara en krona inom omsorgen"

/
  • Sofie Arrheden är tillförordnad enhetschef på Kastanjen. Hon har svårt att förstå hur omvårdnadsnämnden ska klara av att spara så många miljoner.
  • Undersköterska Karin Olsson säger att det inte går att spara en krona inom äldreomsorgen. Hans Orre delar hennes uppfattning.
  • – Hur ska de kunna spara pengar, undrar Per-Erik Lejonmark: Det handlar ju redan nu om slavdriveri.

– Det går inte att spara en krona inom äldreomsorgen. Vi går nästan på knäna redan nu.
Undersköterskan Karin Olsson förstår inte hur omvårdnadsnämnden ska kunna spara upp till 18 miljoner kronor.

Annons

I foajén sitter Per-Erik Lejonmark och väntar på att taxin ska komma. Efter en stroke är han i behov av växelvård vilket innebär att han varierar mellan att vara hemma och här på Kastanjen i Ljusne.

När han får höra att omvårdnadsnämnden kan tvingas att spara upp till 18 miljoner kronor blir han förskräckt.

– Hur skulle det kunna gå till? Jag ser ju redan nu att det handlar om slavdriveri, att personalen har fullt upp från morgon till kväll. Nu är det dags för politikerna att tänka till, säger Per-Erik Lejonmark.

Läs mer: Söderhamns äldreomsorg står inför ett stålbad – närmare 18 miljoner kan behöva sparas

Karin Olsson som ska hjälpa honom ut till bilen nickar instämmande. Hon har arbetat som undersköterska sedan 1980 och sett hur verksamheten förändrats. Och det är inte till det bättre, säger hon.

– Frågar du mig så går det inte att skära en krona inom omvårdnadsnämndens verksamhet. Personal kan de definitivt inte ta, vi går redan nu på knäna. Själv skulle jag ha varit ledig i dag, men blev inringd eftersom många är sjuka.

Läs mer: Läkare sågar planerna på att flytta korttidsvården till Ljusne

Under årens lopp har också de boende blivit äldre och mer vårdkrävande vilket innebär att personalen fått mer att göra. Några personalförstärkningar har Karin Olsson inte märkt av, i stället har sjukskrivningarna ökat.

– Vare sig de äldre eller personalen mår bra av nedskärningar. Politikerna borde skita i att bygga en bandyhall och satsa pengarna på skola och omsorg i stället, säger hon.

Sofie Arrheden är tillförordnad enhetschef på Kastanjen. Inte heller hon kan förstå hur omvårdnadsnämnden ska klara av att spara så många miljoner.

– Det pratas om att minska antalet korttidsplatser. Här har vi åtta korttids- och växelvårdsplatser sedan ett år tillbaka och det är aldrig en plats ledig. Den verksamheten kräver också mer av personalen eftersom många är sjuka när de kommer.

Läs mer: Gruppbostaden i Skog avvecklas

Det finns också ett beslut om att äldreomsorgen ska jobba mer med något som kallas ÄBIC och IBIC framöver, det vill säga att sätta de äldres och individens behov i centrum. Även det kommer att kräva mer av personalen.

– Då ska verksamheten anpassas efter den enskildes behov vilket innebär att det behövs mer tid för att göra det bästa för brukaren. Det kan bli tufft om det ska sparas pengar. Samtidigt är inte det här några frågor som vi enhetschefer eller personalen styr över. Det enda vi kan göra är försöka påvisa för politikerna hur situationen ser ut, säger Sofie Arrheden.

Ute idet stora samlingsrummet sitter Hans Orre i sin permobil.

– Vad säger du, ska de spara miljontals kronor inom äldreomsorgen? Nu får väl i alla fall politikerna skärpa sig.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning