Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Under ytan på kraftverket

/
  • Per-Oscar Hedman, presschef för Fortum Sverige, berättar om Ljusne kraftverk för Siv och Tage Sundin.

Det har stått där sedan 1945, men få har varit på besök. För att visa allmänheten vad kraftverket Ljusne strömmar varit och är i dag höll Fortum öppet hus för en dag.

Annons

Kraftverket i Ljusne har stått i 70 år, en tidstypisk byggnad i strikt betong. Naturen försöker hjälpa på traven genom att skapa ögongodis i form av röda, slingrande vildvinsrankor längs sidorna. Det syntes väl på den rundvandring som tog besökarna alldeles intill det forsande vattnet. Under öppet hus-dagen gick guidade turer regelbundet för att informera om historik och framtid.

– Vi vill visa anläggningen och berätta vad vi gör. Vi vet att många är nyfikna och många här förhåller sig till det men vet inte riktigt hur det ser ut, säger Per-Oscar Hedman, presschef för Fortum Sverige.

De som besökte kolossen i betong och tegel kunde förutom rundvandringar också ta del av musikunderhållning, besöka fiskodlingen, pyssla med Ljusne sportfiskeklubb och testa en elbil.

Längst uppe på kraftverkskrönet stod Siv och Tage Sundin och fick reda på mer medan 260 kubikmeter vatten forsade under dem varje sekund.

– Vi har ju bott här i 200 år utan att besöka stället. Det är spännande och något som vi aldrig varit med på. Här borta badade vi som barn, vi var mycket här uppe då, säger Tage Sundin och pekar uppströms

Fortum uppskattar att ett par hundra personer kom till det öppna huset och att många var positiva till tillgängligheten. Besökarna hade förstås många frågor. De flesta handlade om själva anläggningen: hur gammal är den, vilken kapacitet har det, hur påverkas fisket. Lite kraftverkskritik kom också fram.

– Väldigt lite. Det har varit några frågor om fiskevägar och så. Men det har varit en positiv anda och vi har ett trevligt samarbete med sportfiskeklubben. Allt är inte svart eller vitt, säger Bertil Planeskog från Fortum.

Mer läsning

Annons