Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla-Britt slutar som ordförande: "Man ska gå innan de bär ut en"

/
  • Ulla-Britt Härdin har en lång historia ihop med Husmodersföreningen. De föddes till och med samma år, 1934.
  • I 16 år höll Ulla-Britt Härdin i ordförandeklubban. Nu har hon blivit vald till hedersmedlem.

I snart 40 år har hon varit medlem i Husmodersföreningen i Söderhamn, 16 år av dem som ordförande.
Men nu har Ulla-Britt Härdin lämnat över ordförandeklubban – och utsetts till föreningens första hedersmedlem.

Annons

I måndags tackade Ulla-Britt Härdin för sig som ordförande. Under årsmötet på Mariagården uppvaktades hon med blommor och fina presenter.

– Jag fyller 82 år om någon månad och jag känner att det är dags nu. Jag har varit med i föreningen i 40 år nästa år och jag kom med i styrelsen direkt. Man ska inte vara för länge på en plats, man ska gå innan de bär ut en, säger hon och skrattar.

Läs också: Husmödrar på sommarens catwalk

Det är med glädje och tacksamhet hon ser tillbaka på åren i Husmodersföreningen. När hon var med i stafettporträttet i tidningen i augusti 2012 stod det: "För Ulla-Britt Härdin är det husmödrarna som gäller".

– Och det stämmer än i dag. Jag kommer att gå på vartenda möte och vara med på cirklarna i gymnastik och litteratur. Det är en väldigt livaktig förening med trogna och trevliga medlemmar, säger hon.

Du verkar väldigt pigg?

– Ja, jag känner mig inte alls som 82, men tyvärr är jag det. Jag är ju född 1934, säger hon.

Ulla-Britt Härdin sitter med ett korsord när vi pratas vid. Hon ska snart göra sig klar för att delta i kvällens gymnastik.

– Jag tycker om korsord, man håller sig klar mentalt. Jag kan inte de svåra korsorden, men mellansvåra går bra, säger hon.

Husmodersföreningen bildades 1934, samma år som Ulla-Britt Härdin föddes.

– Föreningen grundades av åtta damer som kom för sig att de skulle träffas. På den tiden bestod föreningen av enbart husmödrar. Damer var ju ofta hemmafruar då, säger hon.

Läs mer om Husmodersföreningen: Skål för vital gamling

När Ulla-Britt Härdin blev medlem var Ebba Jonsson ordförande och cirka 30 personer brukade komma till föreningens möten. I dag är medlemsantalet cirka 175 och runt 100 av dem deltar regelbundet i mötena.

Hur blev du medlem?

– Min mamma hade Molins modeaffär i Söderhamn och Husmodersföreningen lånade hattar av oss till sina modevisningar. Jag kom i kontakt med medlemmarna i föreningen och det var då jag bestämde mig för att gå med, säger hon.

Husmodersföreningen höll tidigare till i bygdegården Vargen, men var en av många föreningar som fick leta ny lokal när Vargen såldes. I dag är det Mariagården som gäller för verksamheten.

Läs också: Loppis med bohaget när Vargen töms

Ulla-Britt Härdin lyfter fram kökspersonalen som viktiga kuggar i föreningen.

– Det är sex damer som sköter om köket. De är suveräna på att få till det, oavsett hur många som är anmälda till mötena. Utan dem skulle det vara svårt, säger hon.

När Ulla-Britt Härdin avgick i måndags lämnade hon över ordförandeskapet till Inger Borgman, som tidigare varit vice ordförande.

Vad minns du mest från alla år i föreningen?

– Det är mycket jag kommer att minnas, men min avskedsfest kommer jag att minnas länge. Jag kände mig så glad, säger Ulla-Britt Härdin.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons