Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två unga män åtalas för branden i Marma

(UPPDATERAD) Två män i 20-årsåldern ska ha krossat en ruta och tänt eld på Föreningarnas hus i Marmaverken, utanför Söderhamn.
Nu åtalas männen för mordbrand alternativt medhjälp till mordbrand.

Annons

Läs mer: Stor förödelse efter branden i Marma – så ser det ut innanför väggarna

Natten mot den 3 januari totalförstördes entrédelen och köket på Föreningarnas hus i Marmaverken i en brand. Polisen misstänkte tidigt att branden var anlagd och en 19-åring och en 18-åring anhölls och häktades ett par dagar efter branden.

Tidigare samma kväll hade det varit fest på lokalen. Enligt polisens utredning blev festen stökig och avbröts någon gång runt 01.00. Minst en av de båda männen ska då ha försökt att ta sig in i lokalen igen för att hämta saker han hävdat fanns där inne.

– De båda lämnar olika uppgifter om vad som har hänt men de erkänner att de varit på platsen, säger kammaråklagare Peter Olofsson.

Läs mer: Kraftig brand i Föreningarnas hus i Marmaverken

De lämnade till sist platsen men enligt vittnesförhör ska de båda ha varit arga och återvänt senare på natten. Lokalen var då låst men en fönsterruta vid sidan av entrédörren krossades och i lokalen ska det ha funnits tillgång till brandfarlig vätska.

– Båda hävdar att de varit för påverkade av alkohol och även andra droger för att komma ihåg vad som hände, säger Peter Olofsson.

En brandhund har markerat för brännbara vätskor på flera ställen i lokalen och källarfönstret stod öppet med en stol framställd under fönstret på insidan.

Senare under natten kommer ett SOS-samtal in som uppger att de båda männen har anlagt branden. De båda är fångade på film vid en bensinmack vid tidpunkt efter att branden startat där den ene mannen ses antända färg från en sprejflaska.

Det är även på den bensinmacken som männen grips samma natt. Nu åtalas de för mordbrand alternativt medhjälp till mordbrand.

Skadorna för branden beräknas överstiga en miljon kronor. Rättegång ska hållas i Hudiksvalls tingsrätt den 11 och den 16 februari.

Läs mer: Tonåringar omhäktade för mordbrand

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning