Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två kuratorer och över fyra tusen asylsökande

/
  • Maria Spansk Mc Grail är en av två kuratorer vid Asyl- och Migranthälsan i Gävleborgs län.

Över fyra tusen asylsökande i länet och allt längre väntetider gör att de två kuratorerna vid Asyl- och Migranthälsan har svårt att hinna med. Samtidigt finns fler med behov som har svårt att ta sig till mottagningen i Söderhamn över huvudtaget, enligt Maria Spansk Mc Grail, som är en av kuratorerna.

Annons

Inom Asyl- och Migranthälsan finns två kuratorer på de just nu 4 181 asylsökande i Gävleborgs län. Maria Spansk Mc Grail är en av dem. När väntetiderna hos Migrationsverket ökar så märker man det på mottagningen.

– Vi har kunnat hantera antalet patienter hittills, men nu börjar vi få köer.

Den senaste tiden har många syrier och eritreaner kommit till Sverige och de har med sig svåra upplevelser från flykten och från hemländerna.

– Många har stor oro för barn som har blivit kvar. De är frustrerade och får smärtor i kroppen, huvudvärk och ångest.

På vilket sätt kan det hjälpa att få samtalsstöd?

– Man kan behöva bearbeta det man varit med om och prata om sin oro för framtiden. Många är ensamma i sina rum utan någonting att göra och de kan inte språket. Vi hjälper människor att skaffa nätverk och sociala relationer. Eftersom det inte finns någonting annat hänvisar vi till privata verksamheter som till exempel Centrum för alla i Söderhamn. Via kyrkor och ideella verksamheter får många en väg in i samhället och det betyder mycket på sikt. Livet blir lättare när man får uppehållstillstånd om man har lärt känna människor, mår bra och har lärt sig lite svenska.

Men inte alla behöver samtalsstöd, menar Maria Spansk Mc Grail.

– Alla flyktingar är individer. Har man levt i krig men haft en trygg familj kan man kanske hantera svårigheterna man varit med om. Andra, till exempel tjejer som blivit bortgifta och utsatta för övergrepp sedan tidig ålder, kan ha varit otroligt utsatta.

Inte så många söker sig till kuratorerna självmant. De flesta fångas upp vid första hälsosamtalet som ska erbjudas kort tid efter ankomst till Sverige. Förutom medicinska prover får man då frågor om sitt psykiska mående. Av alla nyanlända är det cirka 50 - 70 procent som går på hälsosamtalet, enligt en undersökning som Vårdförbundet gjort.

– Det finns fler än dem som kommer som skulle behöva samtal, men vissa tackar nej eller har inte möjlighet.

Man prioriterar ensamstående med barn, vilka oftast är kvinnor. Dock är det ändå fler män som remitteras.

– Det kan delvis bero på att det är fler män än kvinnor som söker asyl i Sverige.

Resvägen är lång om man bor i södra eller norra delen av länet. Flera timmar med buss gör att det kan ta en hel dag att ta sig till och från Söderhamn. Då missar man måltiderna om man bor på ett asylboende där mat ingår.

– Dessutom kan det vara omöjligt att åka iväg en hel dag om man är ensam och har barn på dagis.

Vilken är den största utmaningen just nu i ditt arbete?

– Att människor väntar så länge på utredning och beslut. Det gör att vi har svårt att hinna med alla. Vi är för få kuratorer på för många patienter, säger Maria Spansk Mc Grail.

Mer läsning

Annons