Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två gripna efter Preem-rån

/

(Uppdaterad tisdag 19.55) Två unga söderhamnare sitter anhållna, misstänkta för grovt rån och förberedelse till rån mot tre banker i Hälsingland.

En 21-årig kvinna och en 23-årig man greps på tisdagseftermiddagen på Skolhusgatan i Söderhamn.

- De är misstänkta för det väpnade rånet som genomfördes vid ett-tiden på Preem-macken i Ljusne, meddelade polisens informatör Hesam Akbari.

Annons

De två misstänkta kopplas också samman med vad som rubriceras som förberedelse till bankrån mot två banker i norra Hälsingland samt Handelsbanken i Ljusne.

Båda nekar till anklagelserna, men polisen anser att de är knutna till alla fyra händelserna eftersom övervakningskameror vid bankerna och Preem-macken har registrerat både dem och den bil de färdades i.

Det var strax före klockan 13:00 på tisdagen som polisen larmades till Preem-macken i Ljusne, söder om Söderhamn, med anledning av det väpnade rånet.

Då var polisen redan på väg till Ljusne efter larm från Handelsbanken om att två mystiska personer försökt komma in på banken. De hade ringt på och bultat men inte blivit insläppta, en säkerhetsåtgärd efter ett tidigare rån mot banken.

Polis var snabbt på plats vid bensinstationen för att höra vittnen. Brottsplatsen spärrades av för att genomgå en kriminalteknisk undersökning.

Rånarna, som uppges ha varit narkotikapåverkade, hotade och slog en kvinna som var ensam i butiken.
Kvinnan slogs över armarna med ett tillhygge som, enligt polisen, var en expanderbatong. Hon chockades men blev inte fysiskt allvarligt skadad och ingen ambulans har kallades till brottsplatsen.

Med stöd av filmen från övervakningskamerorna kunde bil och bilägare snabbt identifieras. Bilen ägs av en anhörig till en av de gripna.

Det var i samband med att polisen kollade upp några adresser i centrala stan som man fick span på bilen:

- Medan vi höll på kom bilen plötsligt rullande. En fantastisk tur, säger förundersökningsledare Sune Nordh, Söderhamnspolisen.

Även bilen ska genomgå en teknisk undersökning. Fynd har gjorts i den som, enligt Sune Nordh, binder de två gripna till rånet.  Han var på tisdagseftermiddagen inte beredd att säga något om polisen hittat vapen och pengar.

Mer läsning

Annons